BiH
17

Komsija za odbranu i sigurnost BiH: SIPA i MUP RS postupali u skladu sa zakonom

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
SIPA je postupala u skladu sa zakonom u vezi s aktivnostima koje je provodila u Bosanskom Novom, saopćeno je nakon sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH na svojoj 14. sjednici primila je k znanju Informaciju Državne agencije za istrage i zaštitu o događajima koji su se desili u Novom Gradu 10. decembra ove godine. S tim u vezi, Zajednička komisija usvojila je zaključak da se predmetna informacija dostavi na znanje svim poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komsije za odbranu i sigurnost BiH Borislav Bojić kazao je da je na sjednici razmatrana informacija SIPA-e gdje su dobili informaciju o tome da li je agencija postupala u skladu sa zakonom u vezi s aktivnostima koje su provođene u Bosanskom Novom.

On je kazao da se nedvosmisleno vidi da su SIPA i MUP RS potpuno sarađivali te da postoji i zahvalnica koju je SIPA-a uputila Centru javne bezbjednosti Prijedor koji je davao podršku u provođenju aktivnosti.

"I jedna i druga agencija postupale su u skladu sa zakonom. Sve drugo je u smjeru politike i potrebe da se ovom pitanju da druga vrsta pristupa. Ne želim da se bavim optuživanjem. I jedni i drugi su potpuno profesionalno obavljali svoje poslove", kazao je Bojić.

Ovo je potvrdila i druga zamjenica Borjana Krišto koja je kazala da u izvještaju stoji da je SIPA obavila svoj posao u skladu sa zakonskim ovlastima, što znači da je postupila po zahtjevu Tužilaštva BiH i naredbama Suda BiH.

Razmatrajući zaključke sa 4. hitne sjednice Predstavničkog doma PS BiH, održane 10. decembra ove godine, a u vezi sa Informacijom Ministarstva sigurnosti BiH o terorističkom napadu u Rajlovcu izvršenom 18. novembra 2015., kao i o ukupnom stanju sigurnosti u BiH, Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH podržala je zaključke koje je uputila domovima PSBiH na dalje razmatranje.

Usvojenim zaključcima, Zajednička komisija predlaže da se od Vijeća ministara BiH zatraži da tromjesečno, a po potrebi i češće, informira PSBiH o stanju sigurnosti i provođenju mjera navedenih u Informaciji i Akcionom planu za provedbu Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma (2015. - 2020.), s ciljem sprečavanja djelovanja terorističkih grupa i pojedinaca u Bosni i Hercegovini. Predloženo je i usvajanje zaključka kojim će se Vijeće ministara BiH zadužiti da u roku od 90 dana dostavi PSBiH konkretan prijedlog zakonske legislative u borbi protiv terorizma.

Komisija, također, predlaže domovima PSBiH da zahtijevaju puni angmažan Ministarstva sigurnosti BiH, kao i svih policijskih i sigurnosnih agencija na nivou BiH u borbi protiv terorizma, te u sprečavanju širenja i suzbijanju ekstremizma i radikalizma koji dovodi do terorističkih akcija.

Zajednička komisija predlaže domovima PSBiH i to da od pravosudnih institucija BiH zatraže odlučnu, dosljednu i nedvosmislenu primjenu člana 162. (b) Krivičnog zakona BiH, koji krivično sankcionira protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama.