BiH
933

Komšić traži ocjenu ustavnosti svih aranžmana BiH s MMF-om

FENA
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zatražit će od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti i zakonitosti svih aranžmana BiH s MMF-om te u skladu s odlukom ovog suda razmotriti obraćanje Tužilaštvu BiH za utvrđivanje krivične odgovornosti onih koji su, smatra Komšić, neovlašteno zadužili zemlju za više milijardi dolara.

Ovu odluku Komšić obrazlaže podatkom da nijedan ovlašteni organ nikada nije odobrio niti pregovore niti zaključenje sporazuma s MMF-om.

Komšić se osvrnuo i na istupe predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Denisa Bećirovića te Predsjedništva SDP-a, a u vezi sa budžetom za 2014., te ih pozvao da se obrate resornom ministru finansija i trezora Nikoli Špiriću.

Komšić ih je uputio da se obrate Špiriću, "ako hoće i imaju hrabrosti", s pitanjem zašto je Nacrt budžeta institucija BiH dostavljen Predsjedništvu BiH s više od 40 dana zakašnjenja u odnosu na rok propisan zakonom.

"Da je Nacrt dostavljen u zakonom propisanom roku, mjesta za paniku ne bi bilo i ne bi dolazio u pitanje aranžman s MMF-om i spašavanje aktuelne Vlade Federacije BiH. Istina, nije mi baš najjasnije kako su mislili ispoštovati obećanje MMF-u da će državni i entitetski budžeti biti usvojeni do 9. decembra kada su, već ranije, sjednicu Doma naroda PS BiH zakazali za 15. decembar", napisao je Komšić u saopćenju za javnost.

Komšić također moli "pomenute da shvate da su poštivanje zakona i procedura vrlo važna stvar u funkcionisanju države".

"Znam da je to nepoznata teritorija za pojedine funkcionere u SDP-u i da će ovaj period vlasti SDP-a ostati obilježen rečenicom njihovog šefa Kluba delegata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH – "znamo da nije u skladu sa zakonom, ali nama se žuri", ali želio bih da vjerujem da to nije način razmišljanja i funkcionisanja svakog SDP-ovog funkcionera", poručio je Komšić.

Također, ističe da bi ovi funkcioneri znali da Poslovnik Predstavničkog doma PSBiH ne može obavezivati Predsjedništvo BiH, nikada i niti u jednom slučaju "da hoće da se bar malo posvete Ustavu i zakonima".

"Poznato mi je da je ovaj aranžman s MMF-om jeste jedini način da se pokušaju spasiti vlade FBiH i RS i da se njime pokušaju zatvoriti nikada veći nedostaci novca u budžetima entiteta, kao i to da za budžet BiH ovaj aranžman nije potreban jer budžet BiH nema deficita. Također, naknadnom provjerom u Predsjedništvu BiH, ustanovili smo da su svi aranžmani s MMF-om protivustavno i protivzakonito zaključeni i potpisani. Naime, niti jedan aranžman nikada nije ratifikovan od Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništva BiH, kao što nikada niko, od Ustavom BiH i zakonom ovlaštenih institucija BiH, nije dao saglasnost da se o njima uopće pregovara. Pa se, samo od sebe, nameće i pitanje ko je i zašto, protivustavno i protivzakonito, ovu zemlju zadužio za više milijardi dolara koje će vraćati, ne samo naša djeca, nego i unuci", upitao je Komšić.

Vrlo interesantnim Komšić ocjenjuje i to da, kako tvrdi, niti jedan aranžman BiH s MMF-om nikada nije javno objavljen i da je nemoguće doći do tekstova istih.

"Potpuno mi je jasno šta je MMF i kakva moć i sila stoji iza njega, a poznato mi je i da "sila Boga ne moli". Ali, s obzirom da ovo zapravo i nema veze s ponašanjem MMF-a, već ima veze samo s nama i našim klasičnim bahatim balkanskim političkim igrama i načinima političkog djelovanja, morat ću tražiti od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti i zakonitosti svih aranžmana BiH s MMF-om, polazeći od činjenice da nijedan ovlašteni organ nikada nije odobrio niti pregovore niti zaključenje istih. Ovisno o budućoj odluci Ustavnog suda BiH, obratit ću se i Tužilaštvu BiH za utvrđivanje krivične odgovornosti onih koji su neovlašteno zadužili zemlju za više milijardi dolara ", zaključio je Komšić.