BiH
4

Komšić: Nisam bio u Briselu jer se tamo ne priča o "Sejdić-Finci" već o "slučaju Komšić"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sastanak u Briselu je posljednji pokušaj da se riješi pitanje implementacije presude "Sejdić-Finci" jer onda slijede evropski izbori, izbor nove Evropske komisije i ne vjerujem da će se u tom periodu bilo ko ozbiljno baviti Bosnom i Hercegovinom, kazao je večeras u Sarajevu novinarima predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Smatra da je osnovna greška u postupku rješavanja ovog važnog pitanja to što se o njemu priča van institucIja BiH.

"Parlament BiH je jedino mjesto gdje možete promijeniti Ustav BiH, pa je logično da se razgovara s parlamentarcima. Međutim, vodeći se našom lošom praksom da je sva moć u rukama političkih lidera, a ne u rukama parlamentaraca, evropljani su se odlučili na takav pristup", rekao je.

Druga stvar, ponovio je, u Briselu i na sastancima lidera stranaka u BiH se ne priča o presudi "Sejdić-Finci".

"To pokazuju i prošlogodišnji prijedlog SDP-a i HDZ-a kao i ovaj čiji su tvorci SDA i HDZ. Iz svega je vidljivo da nije riječ o stavljanju svih građana BiH u isti položaj, već oni, ustvari, pričaju o slučaju Komšić i kako ga izbjeći ubuduće", pojasnio je Komšić.

Komšić smatra da je to potpuno pogrešan put te ističe da bi bilo riješeno i pitanje kolektiviteta da su lideri na vrijeme rješavali presudu "Sejdić-Finci". Podsjetio je da će uskoro stići i presuda u slučaju Pilav, a koja može vrlo lako u potpunosti urušiti dejtonski koncept BiH.

"U razgovorima u Briselu nisam učestvovao jer sam, prvenstveno, bio u SAD-u, ali i da nisam bio na putu ne bih prisustvovao sastanku upravo zato što oni ne pričaju o "Sejdić-Finci" nego o slučaju Komšić. Bilo bi besmisleno da tamo sjedim i pljujem sam po sebi. U takvim stvarima uopće neću da učestvujem. Liderima koji su me prozivali što nisam bio u Briselu poručujem da lijepo kusaju kašu koju su sami zakuhali dok su bili šefovi kuhinja", naglasio je.

Dogovor SDP-a i SNSD-a o vojnoj i državnoj imovini smatra besmislenim jer je u međuvremenu stigla presuda Ustavnog suda BiH koja je definirala status imovine.

"O čemu onda pričaju i šta dogovaraju? Znam da su potpisali sporazum po kojem principi podjele državne imovine će biti isti kao i oni za vojnu imovinu. Kada imate presudu Ustavnog suda BiH koja je to već definisala, rekla šta je državna imovina, o čemu onda razgovarate? Da derogirate presudu Ustavnog suda? Miloradu Dodiku, naravno, odgovara ova priča, a SDP je sam sebi zabio autogol ovom pričom o državnoj imovini", mišljenja je Komšić.