BiH
110

Željko Komšić: Objavljeni dokumenti pokazuju visinu plata, ali ne i ukupna primanja

Anadolija
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Dokument o visini plata pojedinih funkcionera u Federaciji Bosne i Hercegovine koji se pojavio u bh. medijima pokazuje samo visinu njihovih plata, ali ne i primanja, kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"To su plaće. Niko nije obradio primanja. Pustite plaće, mnogi od tih ljudi imaju dodatna primanja. Ovo je samo ono što je zvanično došlo kao plaća. A da saberete još mjesečna primanja tih ljudi... članovi raznih nadzornih odbora, upravnih odbora, ne govorim sad o ljudima koji su u privatnom biznisu, već samo o onima koji su na državnom novcu, po bilo kojoj osnovi. Tek bi onda vidjeli šta je čudo i šta su plaće", naglasio je Komšić, javlja Anadolija.

Osvrnuvši se na proteklu godinu, Komšić je kazao kako BiH nije postigla nikakav napredak. Podsjetivši kako je naredna godina izborna godina, te da će se svi okrenuti ka izborima, Komšić je rekao kako ne očekuje nikakav ozbiljniji napredak.

"Najavljeni su ponovo razgovori nakon Nove godine u vezi sa provedbom presude Sejdić-Finci. Volio bih da griješim, ali mislim da neće uspjeti. Čini mi se da je 2013. potpuno izgubljena, 2014. je godina u kojoj su izbori i ne vjerujem da će se nešto značajno desiti. Po nekim najavama, mislim da bi 2015. mogla donijeti neki napredak BiH, mislim. Prema nekim najavama, moglo bi doći do napretka kada je riječ o presudi Sejdić-Finci, članstvu u NATO-u i putu BiH ka EU, ali tek u 2015. godini", pojasnio je Komšić.

On je kazao kako je ponovo od Ministarstva finansija tražio sporazume sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koje još uvijek nije dobio. On je dodao da će još neko vrijeme sačekati da vidi da li će mu biti dostavljeni, kako bi vidio ko ih je potpisao i po čijem ovlaštenju.

"Moje mišljenje je da je tu prekršen Ustav i zakon, koji reguliše materiju zaključenja međunarodnih sporazuma i ugovora. Zbog procedura koje važe na Ustavnom sudu kada tražite ocjenu ustavnosti akta ili procedure po kojoj je on donešen, morate se pozvati na Službene novine u kojima je akt objavljen. S obzirom da ovo nikada nije objavljeno, na šta se pozivate? Tako da, iz formalnih razloga apelacija može pasti. Cijeli materijal se može uputiti i tužilaštvu, pa da onda Tužilaštvo na osnovu onoga što je njegova nadležnost dođe do te dokumentacije", pojasnio je Komšić, dodavši da se ustavni zakon ne može ignorisati, ukoliko se želi graditi ozbiljna država.

Da je sve išlo u redovnu proceduru, nastavio je Komšić, prema njegovom mišljenju ne bi bilo nikakvih problema. On je dodao kako postoji mogućnost da u aranžmanima piše nešto što javnost u BiH ne treba da zna.

"Iz tog razloga treba vidjeti te aranžmane i šta je u njima. Da vidimo da se nismo unaprijed obavezali da ćemo energetski sektor i telekomunikacije prodati. Možda je to, ali treba da vidimo. I vidjećemo. Nekom sudu će ovaj predmet doći, da li ustavnom ili državnom", naglasio je Komšić.