biznis
23

Kozarić: BiH ima još prostora za kreditno zaduženje, ako bi ono išlo u kapitalna ulaganja

FENA
Kemal Kozarić  (Foto: Klix.ba)
Kemal Kozarić (Foto: Klix.ba)
Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić kazao je danas novinarima u Sarajevu da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komišić ima ustavno pravo da traži od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti i zakonitosti svih aranžmana BiH s MMF-om, ali da je i on dio tog procesa.

"Stand-by aranžman traje nekoliko godina i on je prihvatajući budžet BiH i šaljući ga dalje u parlamentarnu proceduru znači direkto se slagao s tim procesom. S druge strane, BiH još nema kandidatski status i nisu nam otvoreni pristupi evropskim fondovima tako da je MMF bio nužno zlo, jedini izlaz", kazao je Kozarić i dodao da je još jedino izlaz mogao biti u tome da je BiH izdala vrijednosne papire na državnom nivou.

Odluku o zaduženju, kako je rekao Kozarić, je donijelo Fiskalno vijeće BiH i tu se nije pravio nikakav ugovor, nego kroz pismo namjere su se preuzimale određene obaveze, uglavnom neki reformski procesi koji i danas traju.

"Sami smo svjedoci da parlament BiH nije stigao da prihvati državni budžet do ciljanog datuma i vjerovatno da će sljedeća tranša od MMF-a biti tek krajem januara", rekao je guverner CBBiH.

Odgovarajući na novinarski upit da li je BiH u tzv. dužničkom ropstvu, Kozarić je kazao da BiH ima oko 35 posto GDP-a javni dug što je mnogo manje od 60 posto koliki je prag za javni dug koji se smatra održivim.

"Prema mom mišljenju mi još imamo prostora za kreditno zaduženje, ako bi ono išlo u kapitalna ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, međutim, naš je problem što to ide u budžetsku potrošnju. Naš problem je dakle ta struktura javnog duga", kazao je Kozarić

Kozarić je dodao da je važno da se nastavi stand-by aranžam jer će 2014. i 2015. trebati izdvojiti značajna sredstva za servisiranje duga, pošto je dvije godine bio grace period.