BiH
7

Komšić na sastanku lidera na Brdu kod Kranja

FENA
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovat će sastanku lidera zemalja Zapadnog Balkana, koji će biti održan u četvrtak, 25. jula u Republici Sloveniji (Brdo kod Kranja).

Cilj sastanka je razmjena iskustava u reformama, te snažno zagovaranje politike nastavka proširenja Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Razgovarat će se i o bilateralnim i regionalnim pitanjima, mogućnostima ekonomskog razvoja zemalja zapadnog Balkana i unapređenju saradnje u svim segmentima, posebno u ekonomiji.

Pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku prisustvuju predsjednici Slovenije Borut Pahor, Hrvatske Ivo Josipović, Srbije Tomislav Nikolić, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Gjorge Ivanov, Albanije Bujar Nishani, te Atifete Jahjaga s Kosova. Specijalni gost je predsjednik Republike Francuske François Hollande.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić će se obratiti učesnicima na plenarnoj sjednici koja počinje u 11.00 sati.

Planirana su i obraćanja ostalih učesnika, lidera zemalja zapadnog Balkana, te predsjednika Republike Francuske Françoisa Hollanda koji će govoriti u ime Evropske unije.

Ovaj sastanak je rezultat inicijative predsjednika Hrvatske i Slovenije, te dogovora lidera zemalja Zapadnog Balkana tokom susreta u Zagrebu, 1. jula ove godine, a kojem su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH.

Dogovoreno je da se sastanci održavaju jednom godišnje uz prisustvo jednog od lidera zemalja članica Evropske unije.