BiH
0

U Brdu kod Kranja počeo samit šefova država jugoistočne Evrope

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Lideri zemalja jugoistočne Evrope okupili su se u Brdu, nedaleko od slovenskog Kranja, gdje će u okviru summita "Brdo process" razmatrati daljnju dinamiku procesa proširenja Evropske unije, javio je novinar agencije Anadolija.

Na zajedničku inicijativu predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, u Brdu kod Kranja počeo je sastanak šefova država jugoistočne Evrope.

Samitu prisustvuju predsjednica Kosova Atifeta Jahjaga, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, zatim predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Gyorge Ivanov i Albanije Bujar Nisani, te predsjednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Ivo Josipović.

Sastanku šefova država jugoistočne Evrope u Brdu kod Kranja odazvao se i predsjednik Francuske Francois Hollande, kao prvi u nizu evropskih državnika koje zemlje regije žele pozvati da sudjeluju u dijalogu.

Predsjednike su jutros, prilikom dolaska u dvorac "Brdo", dočekali slovenski i hrvatski predsjednici.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Nakon plenarnog sastanka predviđeno je obraćanje medijima koje će upriličiti Borut Pahor i Francois Hollande.

Današnji samit drugi je međunarodni skup na kojem Kosovo i Srbija učestvuju na nivou šefova država, nakon ranije ove godine održanog samita u Bratislavi.

Tokom samita predviđen je i radni ručak ministara vanjskih poslova zemalja jugoistočne Evrope, te brojni bilateralni sastanci.

Samit "Brdo process" nastavak je neformalnog političkog dijaloga čelnika zemalja regije i Evropske unije na najvišem nivou, koji je dogovoren na radnom doručku održanom u Uredu predsjednika Republike Hrvatske 1. jula 2013. godine, na dan stupanja Hrvatske u članstvo Evropske unije.

Namjera ovog sastanka je razmotriti daljnju dinamiku procesa proširenja EU-a, pronaći unutar same regije kapacitet za rješavanje međusobnih otvorenih pitanja te definirati neke prioritetne privredne i infrastrukturne projekte od zajedničkog interesa za sve zemlje regije.