Regija
0

Brdo kod Kranja: Zajednička vizija o uključenju u EU ostaje nepromijenjena

Anadolija
Foto: FENA
Foto: FENA
Osnovni cilj i zajednička vizija u smislu uključenja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju nakon ulaska Hrvatske u EU ostaju nepromijenjeni, a proces pristupanja mora biti nastavljen i kada je riječ o drugim zemljama regije, zaključili su lideri zemalja jugoistočne Evrope na današnjem samitu održanom u Brdu kod Kranja.

Lideri su saglasni u vezi s potvrdom važnosti redovnih sastanaka na visokom nivou, uključujući i one sa zvaničnicima EU-a.

U zajedničkom dokumentu usvojenom na samitu navodi se da su lideri osam zemalja: Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova, uz predsjednika Francuske Francoisa Hollandea koji je prisustvovao samitu, izrazili spremnost za jačanje stabilnosti kroz saradnju i uz poštivanje dobrosusjedskih odnosa.

Zemlje ove regije će, prema danas objavljenoj listi zaključaka prvog samita u okviru inicijative "Brdo process", podržati i pomoći jedna drugoj kroz podjelu iskustava, a u okvirima ciljeva širenja Evropske unije. Lideri su se usaglasili i da žele zajednički rješavati otvorena pitanja kroz formirani forum, uz poštovanje međunarodnih obaveza i odgovornosti.

"Spremni smo promijeniti percepciju da zemlje Zapadnog Balkana ne mogu rješavati unutarnje i bilateralne probleme među sobom. Šaljemo poruku našim građanima da međusobno razumijevanje, saradnja i partnerstvo mogu voditi ka kompromisnim rješenjima, sigurnijem i prosperitetnijem životu za svakoga od njih", poručeno je u zajedničkom dokumentu.

U dokumentu se navodi i da su lideri saglasni da inicijativa "Brdo process" treba da bude nastavljena, a sljedeći sastanak bit će održan u Hrvatskoj.