vijesti
0

Lideri Zapadnog Balkana za saradnju i dobrosusjedske odnose

FENA
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
U zajedničkom dokumentu usvojenom na Summitu lidera Zapadnog Balkana u Brdu kod Kranja navodi se da su lideri osam zemalja: Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova, uz predsjednika Francuske Françoisa Hollanda koji je prisustvovao Summitu, izrazili spremnost za jačanje stabilnosti saradnjom i uz poštovanje dobrosusjedskih odnosa.

Zemlje ove regije će, prema listi zaključaka prvog Summita u okviru inicijative „Brdo process“, podržati i pomoći jedna drugoj razmjenom iskustava, a u okvirima ciljeva širenja Evropske unije.

"Zajedno želimo da dokažemo da otvorena pitanja mogu biti riješena na bazi političkog dijaloga i s poštovanjem preuzetih međunarodnih obaveza", navodi se u zaključcima sastanka lidera Zapadnog Balkana u Brdu kod Kranja, kojem je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Spremni smo da promijenimo percepciju da zemlje Zapadnog Balkana ne mogu da riješe bilateralne probleme među sobom, stoji u zaključcima.

Dodaje se još: “Spremni smo da pošaljemo poruku našim građanima da međusobno razumijevanje, saradnja i partnerstvo mogu da dovedu do kompromisnih rješenja, sigurnijeg i prosperitetnijeg života svakog od njih”. Konačni cilj i zajednička vizija zemalja regije je priključenje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, navodi se u zaključcima neformalnog sastanka lidera regije.

Osnovni cilj i zajednička vizija u smislu uključenja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju nakon ulaska Hrvatske u EU ostaju nepromijenjeni, a proces pristupanja mora biti nastavljen i kada je riječ o drugim zemljama regije, zaključeno je na sastanku.

Kako se dodaje, proces proširenja ostaje pokretačka snaga i sve zemlje regije spremne su da sprovode ozbiljne strukturne i ekonomske reforme koje im pomažu da budu ekonomski konkurentnije i više integrisane u jedinstveno evropsko tržište.

Pogled na aktuelno stanje na Zapadnom Balkanu pokazuje da je regija već prošla kroz značajne i pozitivne promjene koje značajno doprinose stabilizaciji, kao i ekonomskom i socijalnom napretku regije, ističe se u dokumentu. U zaključcima se navodi i da je sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana usmjeren ka tome da se istakne spremnost na političku odgovornost u regiji koja će vratiti evropsku perspektivu na najviši politički nivo.

U tom smislu zemlje regije potvrđuju važnost vođenja političkog dijaloga sa EU i izražavaju spremnost na jačanje stabilnosti, saradnje, poštovanja dobrosusjedskih odnosa, postizanja kompromisa i razmjena iskustava u rješavanju otvorenih pitanja u skladu s evropskom praksom.

Zemlje regije se obavezuju da podržavaju i pomognu jedna drugoj u procesu proširenja, ističu važnost evropskih reformi, jačanja infrastrukturne povezanosti zajedničkim projektima i svjesne su neophodnosti dodatnih napora koje treba uložiti u ekonomski razvoj i rješavanje pitanja nezaposlenosti.

Lideri su saglasni u vezi s potvrdom važnosti redovnih sastanaka na visokom nivou, uključujući i one s dužnosnicima EU. Sljedeći sastanak bit će održan u Hrvatskoj, saopćeno je danas iz Predsjedništva BiH.