BiH
124

Komšić: Bilo bi dobro da SDP bude dio rješenja situacije

FENA
Željko Komšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bilo bi dobro da Socijaldemokratska partija (SDP) BiH bude dio rješenja situacije. Ona se može riješiti i na drugi način, ali to bi već bila politička trgovina i ja u tome ne želim da učestvujem - izjavio je lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić uoči popodnevnog trilateralnog sastanka u Sarajevu, čiji su sudionici osim njega, i predstavnici SDP-a BiH te Stranke demokratske akcije (SDA).

Sastanak se održava radi pokušaja otklanjanja zastoja do kojeg je došlo u formiranju nove izvršne vlasti Federacije BiH, odnosno u izboru potpredsjednika entiteta iz reda srpskog naroda.

Komšić je ponovio da DF ostaje pri svom kandidatu za tu poziciju Slobodanu Šoji.

Smatra da uključivanje Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u ovu priču ne bi bilo dobro i želi da se situacija "raspetlja“ na bilo koji način, sa DF-om ili bez DF-a, do naredne sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta, na kojoj bi trebalo birati potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda.

Svaki pokušaj političkog jedinstva u Sarajevu je dobar za Bosnu i Hercegovinu i Komšić uoči popodnevnog sastanka kaže da u tom svijetlu želi da posmatra i ovaj politički susret.