|

Sastanak Bakira Izetbegovića i Željka Komšića u Sarajevu

Sastanak Bakira Izetbegovića i Željka Komšića u Sarajevu
80
Piše: J. H.
14.11.2014. u 10:58
85
komentara
80

dijeljenja
Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA i Željko Komšić, lider Demokratske fronte, sastali su se danas u zgradi Predsjedništva BiH.
Željko Komšić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) Željko Komšić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)


Formalno, domaćin sastanka je Bakir Izetbegović, koji je pozvao Komšića kako bi razgovarali o daljnjim koracima u formiranju vlasti u BiH, prvenstveno na državnom nivou.

Izetbegović će se sutra sastati sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem kako bi razgovarali o eventualnoj koaliciji na državnom nivou, gdje su saradnju već dogovorili SDA, DF i stranke Saveza za promjene.

Zamjenik predsjednika SDA nije htio govoriti uoči ovog neformalnog sastanka sa Komšićem, dok je predsjednik DF-a kazao da su njegovi stavovi o ovom pitanju poznati.

"Ako se Čović odluči za SNSD to vodi jednoj vrsti talačke situacije kada je riječ o BiH, u smislu nove ruske politike prema EU. Ako je to izbor, uredu, ja neću u njemu učestvovati. Mene interesuje nešto drugo u ovoj zemlji koja treba biti tamo gdje logično, historijski i kulturom pripada, a to je EU", kazao je Komšić prije sastanka.

On je kazao da ima vrlo prijateljski stav prema Čoviću za koji su ga, kako kaže, optuživali u predizbornoj kampanji.

"Ja nemam s njim nikakvih problema, ali dajte da vidimo gdje smo kao zemlja. Nemojte da ostvarujemo samo svoje lične političke ciljeve, već da mislimo o budućnosti ove zemlje. Ako ćemo ozbiljno raditi, ja sam tu, ali ako me vraćate u priču o ruskoj provinciji i tome da je BiH talac nekih međunarodnih odnosa, hvala vam, ali radite to bez mene", dodao je Komšić.

On je kazao da je svjestan situacije u kojoj se nalazi zemlja, te dodao da neće odustati od onoga u šta vjeruje.

"Spreman sam sve učiniti za ovu zemlju, da propadnem i da sa mnom bude bilo šta. Ali nisam spreman da se ponižavam jer to nije moguće zbog sistema vrijednosti u koje vjerujem i prema kojima živim", kazao je lider DF-a uoči sastanka sa Izetbegovićem.
Prijavi grešku


Komentari (85)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...