|

Komšić: Ukoliko se data obećanja ispune, nastavljamo raditi sa SDA

Komšić: Ukoliko se data obećanja ispune, nastavljamo raditi sa SDA
178
Piše: E. F.
18.12.2014. u 11:50
137
komentara
178

dijeljenja
Komšić: Ukoliko se data obećanja ispune, nastavljamo raditi sa SDA Željko Komšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte BiH, kazao je danas u Sarajevu da se pregovori o principima formiranja vlasti sa SDA nastavljaju, te da koalicija između ove dvije političke stranke nije ugrožena.
"Ukoliko se data obećanja ispune, nastavljamo raditi", kazao je Komšić danas nakon sastanka sa Bakirom Izetbegovićem, zamjenikom predsjednika SDA.

Podsjećamo, sastanak je iniciran nakon što su u Demokratskoj fronti kazali da obustavljaju pregovore sa SDA, a pošto je ona počela masovno zapošljavanje svojih kadrova u različite administrativne službe. Prema njihovim tvrdnjama, samo u Kantonu Sarajevo, u ministarstvima i javnim ustanovama, u međuprostoru dok se vode pregovori, SDA je zaposlila čak 63 osobe.

Na današnjem sastanku, kako je kazao Komšić, stavljena je tačka na to.

"Dogovorili smo se da se uvede jedna vrsta moratorija na dalja imenovanja i da se to zapravo i uvrsti u Sporazum o principima formiranja vlasti, kako na nivou kantona, tako i na nivou Federacije BiH, te da se u cijelu u tu priču uključi i HDZ", kazao je Komšić.

Prema njegovim riječima, stvari će se raditi prema Zakonu, odnosno, prema postignutom dogovoru na funkcije koje se moraju odmah popuniti stavit će se vršioci dužnosti na neko vrijeme.

"Kada se formiraju vlade, onda bi svaka od njih trebala napraviti procjenu kadrova koji su joj potrebni i onda da se oni traže u skladu sa njihovim stručnim sposobnostima", kazao je Komšić.

Kako je istakao, potpisivanje Sporazuma moglo bi se organizirati već početkom iduće sedmice, kada će Dragan Čović, koji je također potpisnik sporazuma kao predsjednik HDZ-a.

Uskoro se, prema Komšićevim riječima može očekivati i formiranje vlasti na državnom nivou. DF BiH će tražiti, kako je pojasnio Komšić, jednu poziciju iz reda ostalih u Vijeću ministara BiH, ali i neke zamjenske pozicije.

Bakir Izetbegović nakon sastanka nije bio raspoložen za davanje izjava novinarima.
Prijavi grešku


Komentari (137)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...