BiH
197

Komparacija dva ratna konflikta u knjizi "Ratno izvještavanje: Bosna i Hercegovina vs. Sirija"

Piše: A. B.
Muamer Ćoralić
(Foto: FENA)
Knjiga "Ratno izvještavanje: Bosna i Hercegovina vs. Sirija", autora Muamera Ćoralića, koja se bavi komparacijom dva navedena ratna konflikta i ulogom medija u sveopćoj konstrukciji sukoba, promovisana je danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Knjiga je produkt Ćoralićevog magistarskog rada, a recenzenti su bili profesorica Fahira Fejzić-Čengić i direktor Federalne novinske agencije Faruk Borić.

"Drago mi je da je neko prepoznao trud koji je bio konstantan tri i pol godine. Praćenje stanja u Siriji bilo je na dnevnoj bazi , dok sam dio koji se tiče Bosne i Hercegovine relativno brzo završio, ali sam htio da vidim genezu razvoja sukoba. Suma sumarum cijele knjige je na koji način etičke skupine u BiH posmatraju dešavanja '90-ih godina području BiH i ono što se sada dešava u Siriji. Različit fokus je bio na zločincu i žrtvi, gledamo ko je dobar, a ko loš", izjavio je autor knjige Muamer Ćoralić.

Ističe da su mu mentorica Fejzić-Čengić i recezenti u knjigi pažnju skretali na važnost njegove knjige za ostale novinare u državi, te kako ona može poslužiti kao osnov za dalje izvještavanje o ovoj temi.

"Ova knjiga bi mogla poslužiti kao osnova za izvještavanje o osjetljivim ratnim temama i potrebno je još ovakve literature. Kada sam počeo istraživati ovu temu, uvidio sam koliko malo informacija ima i koliko je u suštini slabo istraženo polje ratnog izvještavanja. Nadam se da će knjiga poslužiti kao podstrek starijim kolegama novinarima“, zaključio je Ćoralić.

Članica komisije u odbrani Ćoralićevog magistarskog rada bila je i profesorica Emina Kečo-Isaković koji je kazala koliko je Ćoralićev naučnoistraživački rad, jedno je od pionirskih istraživanja na ovim prostorima na temu Sirije i Bosne i Hercegovine, posebice u domenu medijskog izvještavanja.

Govoreći o samoj tematici knjige, autor u slučaju Bosne i Hercegovine propituje studije slučaja za koje se mnogi slažu da su među ključnim za spoznaju uloge medija u ratu u BiH. To su prije svega vojno i političko preuzimanje vlasti u Bijeljini i Prijedoru u režiji Srpske demokratske stranke i brojnih paravojnih formacija, zatim slučaj "Autonomne pokrajine zapadne Bosne" iz 1993. godine, s akcentom na ulogu medija u praćenju lika i djela njenog osnivača Fikreta Abdića. Raspravlja se i o poziciji medija nakon osnivanja tzv. Herceg-Bosne, kao i o ulozi sarajevskih, te posebno stranih medija koji su tokom rata izvještavali iz Bosne i Hercegovine.

Baveći se Sirijom, knjiga nudi detaljan pregled medijskog pejzaža sirijskih, regionalnih i svjetskih medija, sa njihovim posebnim otklonima spram režima i pojedinih opozicionih grupacija. Poseban akcent stavljen je na odnos i uređivačku politiku medija iz BiH i balkanske regije - tačnije srbijanskih i hrvatskih medija - spram sukoba u Siriji, navodi se u recenziji knjige. Posebno poglavlje u knjizi posvećeno je tzv. Islamskoj državi, prije svega, korištenju medija od strane njenih pripadnika, izvještavanju mainstream medija o ovoj grupi, ali i sveprisutnoj tezi o opasnostima od tzv. Islamske države u BiH i ulozi medija u takvoj konstrukciji.

Muamer Ćoralić je mladi novinar i magistar komunikologije, inače rođeni Cazinjanin. Radi kao novinar i urednik na RTV Cazin i dopisnik portala Klix.ba.