Održan panel na FPN-u
28

Katica: Organizovani kriminal po svojoj definiciji egzistira i pomoću "pipaka" u vlasti

T. K.
Admir Katica i Džafer Hrvat (Foto: T. S./Klix.ba)
Admir Katica i Džafer Hrvat (Foto: T. S./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održan panel na Fakultetu političkih nauka o sigurnosti u Kantonu Sarajevu, gdje su bili učesnici ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica (NiP) i Načelnik uniformisane policije KS Džafer Hrvat koji su se potom obratili medijima.

Katica je prisutnima naglasio da je najviše ponosan na činjenicu da je MUP KS najvažniji partner tužilačkim i pravosudnim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Kantonalno ministarstvo je ono koje me čini najviše ponosnim. S druge strane, borba protiv organizovanog krimanala je takva da po svojoj definiciji organizovani kriminal egzistira i pomoću 'pipaka' u vlasti. Na nama je da pomoću naših mehanizama i postupaka otkrivamo te i takve veze", poručio je Katica.

Dodao je da će se takvi stvari još više procesuirati i da će toga još više biti.

"Mi sarađujemo sa pravosudnim institucijama ali i sa institucijama u EU i svjetskim policijskim organizacijama i agencijama što je vrlo važno sa aspekta uvida koliko je ovo jedan ozbiljan posao i koliko se mi tome posvećujemo. Nastaviti ćemo tako u korist naših građana", kazao je.

Odgovarajući na pitanje nedostataka policajaca u KS, Katica je kazao da je svjestan da imaju odliv policajaca.

"Radimo na tome zaista, vidjeli ste nedavno da je primljeno 195 novih policijskih službenika koji su već poćeli raditi. Vrlo nam je važno bilo da tu proceduru provedemo transparentno i najobjektivnoj proceduri bez ikakvog mjesta nepotizmu. Oni su tu zato što su najbolji jer nam trebaju najbolji kadrovi", poručio je.

Na konstataciju da fali policijskih službenika, drugi sudionik panela načelnik Hrvat je poručio da je kadro biranje može biti jedan veliki problem.

"Mi smo već 195 policijskih službenika angažovali i oni u punom kapacitetu ispunjavaju svoju funkciju i ostvaraju zadatke koji su im dati. Mi u narednom periodu planiramo prijem još 230 policijskih službenika. Na taj način ćemo utpotpuniti kapacitete i moći u potpunosti da stavimo u funkciju kapacitete Uprave policije u svrhu za koju su odgovorni", naveo je Hrvat.

Dodao je da policija iznalazi rješenja u sigurnosnim izazovima.

"Što se tiče sigurnosne situacije, po mom mišljenju ona je zadovoljavajuća. Mi obezbjeđujemo advekatan policijski odgovor za novonastale situacije i u narednom periodu očekujem takve odgovore", zaključio je.