Serijal predavanja
46

Igor Štiks će sutra biti gost predavač na sarajevskom FPN

B. R.
(Foto: FPN UNSA)
(Foto: FPN UNSA)
Igor Štiks, profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu i Filozofskog fakulteta u Ljubljani, sutra, 29. novembra, bit će gost predavač na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu u sklopu ciklusa Diaspora Talks.

Kako su saopćili iz spomenute visokoobrazovne ustanove, početak predavanja na temu "Šta (ne) može umjetnost? Aktivistička estetika, sa i bez umjetnika" je u 18 sati u fakultetskoj čitaonici.

Najavljeno je da će govoriti o, kako je navedeno, osnovnim karakteristikama aktivističke estetike te ukazati na recentna istraživanja, tj. aktivističku estetiku bez umjetnika, povezujući to sa novom ljevicom i njegovim novim romanom koji trasira njen put od 1968. do danas i konačnog poraza jugoslavenske verzije lijevog projekta zbog čega sam roman završava u Sarajevu.

Štiks će, spajajući svoja dva svijeta - akademski i umjetnički, pored javnog predavanja razgovarati i o svojim novim knjigama koje će prvi put biti predstavljene u Sarajevu - "The New Balkan Left: Struggles, Successes, Failures" (u koautorstvu sa Krunoslavom Stojakovićem), "Aktivistička estetika" i roman "W".

O predavaču

Igor Štiks (rođen 1977. u Sarajevu) doktorirao je na Institutu za političke studije u Parizu (SciencesPo) i na Northwestern University u Chicagu. Od 2009. do 2017. radio je kao postdoktorski istraživač i predavač na Univerzitetu u Edinburgu. Trenutno je angažiran kao profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu te Filozofskom fakulteta Univerziteta u Ljubljani.

Londonska izdavačka kuća Bloomsbury je 2015. objavila njegovu studiju "Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship" koju je 2016. pod naslovom "Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj: jedna povijest Jugoslavije i postjugoslavenskih država" objavila izdavačka kuća Fraktura.

Sa Jo Shaw je uredio zbornike "Citizenship after Yugoslavia" (Routledge, 2012.) i "Citizenship Rights" (Ashgate, 2013.). Sa Srećkom Horvatom objavio je esej "Pravo na pobunu" (Fraktura, 2010.) i uredio zbornik "Dobro došli u pustinju postsocijalizma" (englesko izdanje Verso, 2015.; Fraktura, 2015.).

Za svoj prvi roman "Dvorac u Romagni" (2000.), dobio je nagradu "Slavić" za najbolju debitantsku knjigu. Ovaj roman je do sada objavljen na njemačkom, engleskom i španskom jeziku. Njegov drugi roman "Elijahova stolica" (2006.) dobio je nagrade K. Š. Gjalski i Kiklop za najbolje prozno djelo godine, a do sada je na desetak evropskih jezika.

Odlomak iz romana uvršten je u antologiju Best European Fiction (Dalkey Archive, 2010.). Po ovom romanu napravljena je predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu koja je 2011. osvojila Grand Prix BITEF-a. U septembru 2017., u izdanju Frakture, objavio je novi roman "Rezalište".

Njegov komad "Zrenjanin" u režiji Borisa Liješevića (posvećen radničkim borbama i ljevici danas) nedavno je na 17. Festivalu Bh. drame u Zenici dobio nagradu za najbolji autorski dramski tekst, a sarajevska ga je publika mogla vidjeti na sceni SARTR-a gdje je postavljena i njegova nagrađivana drama "Brašno u venama".

Od ove godine član je redakcije časopisa "Socijalne studije" Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.