BK BiH
1

Komisije "Justitia et pax": Kontrolirani haos u BiH latentna opasnost po mir

FENA
Proteklog vikenda, u središtu Banjalučke biskupije, održana je jubilarna sjednica Komisije "Justitia et pax" Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) u povodu obilježavanja 20. godišnjice utemeljenja Komisije.

Na jubilarnoj sjednici učestvovao je i poseban gost, kardinal Peter Turkson, dugogodišnji predsjednik Papinskog Vijeća "Justitia et pax", kao i članovi komisija "Justitia et pax" Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije, javila je Katolička tiskovna agencija.

U Izjavi upućenoj nakon jubilarne sjednice navodi se kako je Komisija "Justitia et pax" u proteklih 20 godina promicala pravdu i mir prema načelima Evanđelja i crkvenog društvenog nauka, prikupljala vijesti i rezultate istraživanja o pravdi i miru te njegovala odnose s katoličkim udrugama i drugim ustanovama izvan Katoličke Crkve.

Biskupi Bosne i Hercegovine su i prije osnivanja Komisije "Justitita et pax", navodi se u Izjavi, apelirali i zauzimali se da do rata ne dođe, da se zaustavi nametnuti rat i da se uspostavi pravedan i trajan mir za sve stanovnike Bosne i Hercegovine.

Konstantno su se zauzimali za temeljna ljudska i građanska prava i slobode svih naroda i vjera, a u svojim brojnim apelima tijekom rata domaćim i međunarodnim političarima jasno su davali do znanja da ne pristaju ni na kakvo mijenjanje granica svojih biskupija, niti na nestanak s tih prostora većeg dijela hrvatskog naroda.

Nakon završetka rata Komisija je u svojim izvješćima jasno označavala i obrazlagala uzroke konstantnog stanja obespravljenosti građana i naroda u BiH, zatim predlagala konkretna rješenja te slala apele relevantnim domaćim i međunarodnim političkim faktorima za korjenitu promjenu postojećeg nezadovoljavajućeg društveno-političkog stanja u državi.

Komisija "Justitia et pax" drži kako je jedan od glavnih izvora obespravljenosti građana i naroda u BiH nedemokratski, neracionalan i nefunkcionalan ustroj multietničke države BiH, a to su sve gorki plodovi nepravednih rješenja nametnutog Daytonskog mirovnog sporazuma.

Osim na bolnu i dramatičnu činjenicu fizičkog iskorjenjivanja domicilnog hrvatskog – katoličkog naroda, Komisija je u više navrata upozoravala službene dužnosnike i cjelokupnu javnost i na potpuno brisanje njegovih kulturnih, etničkih i političkih identifikacija i nazivlja – od brisanja u matičnim uredima do promjena imena ulica, zatiranja kulturnih društava i vjerskih institucija. Upozoravala je i na fatalnu nebrigu velikog broja službenih predstavnika Hrvata u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na razini cijele države, a osobito entiteta RS, za opstanak hrvatskog naroda u vlastitom zavičaju, te za nužnu materijalnu pomoć onim malobrojnim Hrvatima katolicima, koji su, uz brojne poteškoće, uspjeli ostati u svom rodnom kraju ili su se, uz velike prepreke, uspjeli vratiti odakle su nasilno bili istjerani.

Bosnu i Hercegovinu, kao "semiprotektorat" međunarodne zajednice, ta ista međunarodna zajednica ostavila je tijekom svih poratnih godina da bude "prostor nesigurnosti" umjesto zone mira.

Svakom iole humanom čovjeku, a pogotovo političaru, zasigurno je jasno kako održavanje ovakvog "kontroliranog haosa" u BiH predstavlja latentnu opasnost ne samo za stabilan mir u ovom dijelu Europe nego i za svjetski mir, upozorava se u Izjavi Komisije "Justitia et pax".

Iz te Komisije pozdravili su i podržali Izvješće Europskog parlamenta iz februara o aktualnoj situaciji u BiH u kojem je izražena spremnost da se državi BiH učinkovitije nego ranijih godina pomogne u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja Europskoj uniji. Komisija "Justitia et pax" BK BiH, zajedno s hrvatskom i slovenskom biskupskom konferencijama, izražava zahvalnost evropskim političarima, osobito onima iz Hrvatske i Slovenije, za njihov dragocjeni doprinos u pripremanju i u prihvaćanju tog dokumenta na temelju kojega će se moći konačno učinkovitije poraditi na uređenju BiH kao pravne, sigurne i prosperitetne države za sve njezine stanovnike, etničke i vjerske zajednice, a osobito obespravljenu katoličku populaciju u njoj. Zahvalni smo svim našim dobročiniteljima – posebno Svetom Ocu i Svetoj Stolici – za svu dosadašnju dragocjenu brigu i potporu životu i djelovanju Katoličke Crkve u ovoj zemlji, kao i zauzimanju za istinu i pravdu, za ravnopravnost, za praštanje, pomirenje i pravedni mir za sve stanovnike Bosne i Hercegovine, navodi se na kraju Izjave Komisije "Justitia et pax".