Biskupska konferencija
0

Nadbiskup Vukšić uputio podršku pregovorima za EU: To je dvosmjerna ulica i mi donosimo korist EU

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH i predsjedatelj Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, je nakon sastanka biskupa u Mostaru uime biskupa uputio potporu početku pregovora i pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Mi bezuslovno podržvamo pristupne pregovore i nama je osnovna vrednota mir. Uvjereni smo da ti standardi, pravni, demokratski i svaki drugi više nego li ikakvi drugi standardi osiguravaju mir. Ako ništa drugo, na tom području gdje ti standardi vladaju već 80 godina je stanje mira. Nekad ni tamo nije tako bilo, i ako će nam to, a nadamo se da hoće ovi integracijski procesi pomoći da zaživi mir, mi smo stvarno za to", kao je nadbiskup Vukšić.

Crkva kako je naglasio ima još jedan razlog koji je specifično njihov.

"Osim ovosvjetske koristi mira, standarda, ekonomskog napretka, demokratizacije društva, što su sve vrednote koje su silno važne i koje mi kao ljudi podržavamo, kao svećenici mi imamo Isusovu zapovijed da treba ići po svemu svijetu i propovijedati evanđelje. Naravno kad sveti pisac to piše, on nije mogao ni zamisliti da će biti osnovana Evropska unije, ali ona čini dio svijeta u koji smo mi svi poslani. Ne postoji dio svijeta, pa ni Evropska unija koji bi bio isključen iz onoga što je poslanje Crve", naglasio je Vukšić.

Uz sve ovosvjetske važne razloge, kako je naglasio postoji i ovaj specifično crkveni razlog evangelizacije.

"Mi smo poslani svima uključujući i Evropsku uniju, prema tome kao Crkva, kad podržavamo integracijske procese ne gledamo samo na korist koju će to donijeti nama, nego i na korist koju mi donosimo tamo u obliku Isusove poruke i evanđenja. Prema tome to je dvosmjerna ulica, kako je neko kazao", zaključio je nadbiskup Vukšić.