BiH
85

Komisija za sigurnost KS: Odluka o disciplinskom postupku protiv Ćosića sada je na Mulabdiću

Piše: Er. M.
Vahid Ćosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vahid Ćosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo dužno je do početka naredne sedmice očitovati se o incijativi Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo za pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog komesara Vahida Ćosića.

Predsjednik Komisije za sigurnost Skupštine KS Elvedin Okerić kazao nam je da su se članovi komisije u srijedu sastali s porodicom tragično stradalog Dženana Memića.

"Mi smo ih informisali o onome što je do sada urađeno i da je inicijativa o pokretanju disciplinskog postupka s obrazloženjem podnesena Ministarstvu unutrašnjih poslova KS i to na ruke ministru Vedranu Mulabdiću na dalje postupanje", kazao je Okerić.

On je kazao kako je rok za odgovor na inicijativu 60 dana te da on ističe u narednih nekoliko dana.

"Izvijestili smo porodicu o tome. Sve je sada na ministru Mulabdiću koji će morati donijeti odluku o tome da li će izdati rješenje o pokretanju disciplinskog postupka", rekao je Okerić.

Istakao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova KS mora informisati Komisiju za sigurnost Skupštine KS o svojoj odluci.

"Mi ćemo najvjerovatnije uputiti dopis ministru unutrašnjih poslova KS gdje ćemo tražiti da se izjasni po našoj inicijativi i naravno upozoriti ga da vodi računa o vremenu da inicijativa ne bi zastarjela", kazao je Okerić.

Podsjećamo, početkom augusta Komisija za sigurnost KS jednoglasno je inicirala pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog komesara Vahida Ćosića zbog davanja netačnih podataka te prikrivanja činjenica o načinu izvršenja službenih zadataka u slučaju "Dženan Memić".

Ovakav zaključak donesen je nakon detaljne analize provedenih aktivnosti Komisije za sigurnost i njenog Ad hoc tijela za slučaj "Dženan Memić".