PSBiH
0

Komisija usvojila principe zakona o popisu stanovništva

FENA
Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH je danas podržala principe Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine, koji bi Dom naroda PSBiH trebao razmatrati na sjednici zakazanoj za sutra.

Prijedlog ovog zakona ranije je usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta i uputio ga Domu naroda na razmatranje.

Prijedlog zakona, između ostalog, predviđa da građani BiH mogu, ali i ne moraju da se izjasne o nacionalnoj/etničkoj i vjerskoj pripadnosti.

Definirano je i to da će primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. godine važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovaj član zakona bio je sporan prilikom rasprave u Predstavničkom domu, kada su poslanici stranaka iz RS-a tražili njegovo brisanje.

Delegat Slobodan Šaraba je na današnjoj sjednici Zajedničke komisije najavio da će uložiti amandman kojim bi se brisao ovaj član jer mu, kako je kazao, nije mjesto u ovom zakonu.

“U amandmanskoj fazi očekujem razumijvanje i isključenje člana 48. iz ovog zakonskog projekta iz osnovnog razloga što tom članu, odnosno pitanju raspodjele vlasti apsolutno nije mjesto u zakonu o popisu stanovništva. Vjerujem da će sve kolege imati razumijevanja i da ćemo možda pokrenuti inicijativu da po pitanju raspodjele vlasti u BiH donesemo i poseban zakonski projekat”, kazao je Šaraba novinarima.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj i delegat u Domu naroda Zoran Koprivica nije mogao odgovoriti na novinarsko pitanje da li će delegati srpskog naroda na sutrašnjoj sjednici Doma naroda podržati principe predloženog zakona.

“Koliko sam mogao zaključiti iz današnjih diskusija na sjednici komisije, mislim da ipak postoje još uvijek protivriječni stavovi vezano za član 48. zakona koji se tiču primjene rezultata popisa na formiranje vlasti na svim nivoima u BiH. Pretpostavljam da će to biti jedan kamen spoticanja u daljoj proceduri kako na Domu naroda tako i na komisiji. Ne mogu u ovom trenutku biti konkretan i biti jasan u smislu kakva je sudbina ovog zakona. Ali očekujem da će političke partije koje participiraju u PSBiH biti toliko spremne da nađu minimum kompromisa da se dođe do rješenja koja bi bila prihvatljiva za sve strane, da se taj član 48. ili u potpunosti briše ili da se na neki način uredi da se preciznije definiše kada će, se na osnovu kojih kriterija, ko će i kako izvršiti proglašenje da je Aneks VII Dejtonskog sporazuma proveden u praksi. Mislim da je to jedini način da ovaj zakon bude konačno i usvojen”, kazao je Koprivica novinarima.

Član Zajedničke komisije Hazim Rančić je predlagao da se Domu naroda predloži skraćivanje amandmanske faze, kako bi predloženi zakon mogao biti razmatran i u drugom čitanju na sjednici Doma naroda čiji je održavanje predviđeno za kraj jula, ali taj prijedlog nije prihvaćen.