Komentari (35)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
@ dante Svaka ti čast na prvom komentaru @ AKADEMIK Ko kaze da Bosanci i Hercegovci slijede Boga? Neki da, neki ne. Većinom slijede ova tzv. političare. A cuj đavolji podanici...hahah.... Nemoj mi reći da su samo fašisti smrtnici...Zar nismo svi? Ili su vjernici besmrtni? Treba malo da paziš šta pišeš. Izvinjavam se ako su slični komentari već napisani...nisam sve pročitala.
I da, zar vam je netko drugi kriv za ovo: http://www.vecernji.hr/newsroom/news/bih/3303745/index.do Trebate sami sebi prvo objasniti želite li uopće u EU ili ne, kojem kulturnom krugu pripadate. Ne može i šerijat i EU, nespojivo je.
Poanta jest da se Bošnjaci prave naivni (ili jesu naivni, ne znam) pa kao ne kontaju kako su uređene višenacionalne države u EU. Uređene su na principu pokrajina čije su granice po etničkom kriteriju. Srbi i Hrvati nude Bošnjacima ne da budu građani drugog reda, nego uređenje kakvo je u EU. E sad, možete se praviti blesavi i dalje, i odbijati dogovor, tražiti centralizam kakvog nema prije Turske i kakav je u Europi bio moderan u 19. stoljeću, to je ok. ALI, nas to više NIJE BRIGA, sami pali sami se ubili. Sad imate vize, ja mogu gdje hoću. Kad Hrvatska uđe u EU, ja ću automatizmom biti građanin EU. Hrvati u BiH će čak imati pristup fondovima EU. Slično tako će i Srbi. Na kraju, produži niz, možda završi kao na Cipru, pa se primi u EU samo dio BiH. I tko je kriv? Netko vam drugi kriv? Aha, kako da ne. Sami birate, pa izabirate, eto vas tamo.
@\"HB\" i \"Drugi je kriv\", oprostite na pitanju, ali me integritet primorava da vam ga postavim: da li vama odnos staga kao koncept predstavlja ista? Mogu li vas zamoliti da objasnite na sta mislite kada kazete da Bosnjaci koce? Znate li da Bosnjaci nemaju maticne (rezervne) drzave sa strane, koje su daleko vece i jace od BiH, (mozda zato sto su etnicki homogene a uz to i krscanske na krscanskom kontinentu). Kako bi se Hrvati ili Srbi osjecali da cini oko 50% stanovnistva u jednoj zemljici koja se nalazi na Bliskom Istoku ili Africi? Malo empatije vam ne bi skodilo...ne moramo traciti bas cijeli zivot na prepucavanje i konflikte, zar ne?
E pa to je katastrofa! Taman pocnes nesto pametno citati i uzivati u njegovim tekstovima ovi valjda ga otjerali! Ne odgovara im!
Uvjek vam je neko drugi kriv; Srbija, Hrvatska, Europa, Amerika,itd, Naravno! Kako bi vi mogli biti krivi za situaciju u kojoj s enalazite. A sta kada pokazivanjem prstom na druge prestane biti zanimljivo i vama (kao sto drugimavec odavno jeste)? Ostaje vam da SAMI NESTO URADITE. Kako god okrenete, svakako nece niko ni za koga nesto uraditi. Morate rijesiti svoje probleme SAMI, bas kao i svi ostali. Ah da... zaboravljam da je lakse glumiti bespocnu zrtvu i dodijavati cijelom svijetu da pomaze. Ali i vi ste zaboaravili da ste svima vec dosadili sa tim trazenjem pomoci! Nakon vise od 10 godina od rata, to nije pomoc, vec izdrzavanje! Hajmo sad malo sami i ostaviti druge na miru.
Dragi moji Bošnjaci, vi ste ti koji koče ulazak BiH u EU. Već ulaskom Hrvatske u EU, i Hrvati u BiH će postati građani EU. Slično tako će i Srbi. Jedini izolirani ostat će Bošnjaci. Dakle, sami birate taj put, samo ne znam je li se pravite naivni ili ste zbilja naivni. Ako hoćete u EU, treba decentralizirati BiH po pokrajinama čije su granice po etničkom principu. Naravno, bez diskriminacije bilo koga. Ako otvorite oči, primjetit ćete da to imaju Škoti ili Velšani u Velikoj Britaniji, Katalonci u Španjolskoj, Tirol u Italiji itd. što bi vam moralo reći što je EU a što NIJE, čak i u SAMOM SREDIŠTU EU, u Belgiji, su dvije etničke pokrajine, Valonija i Flandrija. Centralizacija u EU nije trend, primjer centralizacije je u Turskoj gdje Kurdima ne daju njihovu pokrajinu, njihov jezik itd. i koja nikad neće u EU. Dakle, SAMI odlučujete hoćete li u EU ili u Aziju, to je vaš izbor. Vaš izbor, samo se nemojte \"čuditi\" kako ba? Smiješno je :)
@\"Zvonicanin\", i sam sam pobornik vjerovanja da \"igrom slucaja\" Bosanski Muslimani ( i Muslimani inace) uvijek \"nekako\" izvuku deblji kraj na kraju, i stoga mi je reakcija i buntovnost Muslimana BiH sasvim razumljiva ( osim ako ne uzme radikalnu formu).Jedino se razlikujemo po tome sto ja te reakcije i buntovnost Bosanskih Muslimana opravdavam ako predstavljaju reakciju na nepravdu nacinjenu jednom narodu u nezahvlanom polozaju, ali ne opravdavam reakcije koje imaju za cilje primarno isticanje Muslimanskog identiteta jer je to zapravo u BiH vjestacka i neprirodna stvar . Naglasavanje i popularnost Islama medju Bosnjacima je po meni upravo reakcija koja potice iz po meni opravdanog straha, nego sto je prirodni dio mentaliteta Bosnjaka. Da nije tako zar bi popularnost religije i korpucija i kriminal u Federaciji islii ruku pod ruku, umjesto da budu dijametralno oprecni?
Slažem se , SAMO što bi možda bilo korisnije da tekst g. Mijovića čuje Medjunarodna zajednica.
Nema vise Vlaste??? Napisite da je ovo sala.... Tamam sam mislio da dobijamo ozbiljan portal sa ozbiljnim, autenticnim i strucnim autorima, sada vidim da od toga izgleda nema nista....Bas sam zbog ovih kolumni uvrstio Sa-X u svoj redovni dnevni internet briefing
steta sto prestaje pisati za sax
ne SERI MATERE TI supcino blesava
Malo paranoje uvijek dobro dođe...glumio bi samostalnu državu ali obvezao susjedne države da vuku BiH kola do cilja? Ajde Vlasta..jeo si ti svačiji kruh: komunistički , alijin , tuđmanov , ohr-ov...nema kraja.Tvoja promišljanja i jesu prava novinarska.Bez ozbiljne analize i bez ozbiljne argumentacije.
Vrlo moguce da BiH nece ni uci u cekaonicu EU a kamoli u EU iz prostog razloga sto jednim potezom unistavaju 2 muhe.Dakle ovo otezanje i hoces-neces je samo zavaravanje a ne stvarni cilj EU.Stvarni cilj je vec dobro odraden tako sto recimo hrvati iz BiH imaju vecinom Hrvatska drzavljanstva isto kao i srbi ,pa cak i oni koji nemaju trazice ta drzavljanstva ulaskom Srbije i Hrvatske u EU.Sta mislite koja populacija nema rezervnu drzavu??? Odgovor je vrlo jednostavan Bosnjaci ili bosanski muslimani.I to je i razlog zvakace politike EU koja ne zeli komplet BiH u EU vec samo pojedine grupe naroda.I sutra kad neko kaze i pomene EU tipa segregacije,rasizma,islamofobije itd oni jednostavno kazu nije to to vec BiH kao zemlja ne ispunjava kriterije ulaska u EU a stvarni razlog je gore navedeno.Dali bi kako odgovor moglo doci do radikalizacije bosanskih muslimana???tesko jer bit ce uvjek dovoljan broj ulizica i prodanih dusa medu muslimanima koji nece dozvoliti kriticnu masu da se to desi.
SISAM PENISE PO KUCAMA ...POVOLJNO !