Pričali i o rezoluciji
95

Bećirović i Sisi održali sastanak u Kairu: Pogledajte grandiozni doček

F. H.
Prvi sastanak na najvišem nivou nakon 14 godina
Prvi sastanak na najvišem nivou nakon 14 godina
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović boravi u Egiptu gdje se sastao s predsjednikom Abdul Fattah al-Sisijem što je prvi sastanak na visokom nivou nakon 14 godina.

"Bećirović je srdačno primljen u predsjedničkoj palati Al-Ittihadiya u Kairu uz najviše državne počasti. Cilj posjete je unapređenje sveukupnih odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta s obzirom na to da duži period nije bilo razmjene posjeta na najvišem nivou", navodi se u saopćenju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istakao da želi produbiti prijateljske veze Bosne i Hercegovine i Arapske Republike Egipat. U tom kontekstu on je naglasio da je veoma važno da Bosna i Hercegovina gradi prijateljstva i savezništva na svim meridijanima i paralelama, te je ukazao na potrebu jačanja pozicije naše zemlje u Egiptu i arapskom svijetu.

"Bosna i Hercegovina je spoj različitih kultura i civilizacija i ona može biti most saradnje između Evrope i država na afričkom i azijskom kontinentu. Bosna i Hercegovina vodi principijelnu i miroljubivu vanjsku politiku, i kao takva prepoznata je kao pouzdan partner i faktor koji doprinosi izgradnji mira i sigurnosti", rekao je Bećirović.

Naglasio je da je nakon postizanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Egipat među prvim državama otvorio ambasadu u Bosni i Hercegovini, pružajući čvrstu ruku prijateljstva, koju naša zemlja nije zaboravila.

"Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Egipat je vodio snažnu akciju za uspostavu mira, zalažući se za pokretanje procesa pomirenja u Bosni i Hercegovini, te za sveobuhvatnu obnovu naše države i njenu političku i ekonomsku stabilnost", istakao je Bećirović.

Bećirović i El-Sisi naglasili su da žele jačati i unaprijediti odnose dvije zemlje, te da je ovaj susret prilika za intenziviranje bilateralne saradnje i sveukupnih veza s naglaskom na jačanje ekonomskih odnosa.

Predsjednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi poručio je da njegova zemlja otvoreno podržava put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović upoznao je predsjednika El- Sisija o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine.

U razgovoru su posebnu pažnju posvetili aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku, o čemu su telefonski razgovarali u novembru prošle godine.

Bećirović je istakao da Bosna i Hercegovina poštuje važnu ulogu i djelovanje Egipta, kao regionalne sile, u smjeru rješavanja aktuelne situacije u Gazi, u skladu s međunarodnim pravom, kako bi se zaustavilo nasilje i ubijanje nedužnog palestinskog naroda. On je rekao da je zaustavljanje rata, postizanje pravednog mira i uspostavljanje dvije države - Izraela i Palestine jedino dugoročno rješenje, te da će Bosna i Hercegovina na svim međunarodnim forumima i dalje ustrajavati na tom rješenju.

Tokom razgovora u Kairu konstatirano je da su posjete na visokom i najvišem nivou veoma važne za intenziviranje bilateralne saradnje. U tom kontekstu, Denis Bećirović uputio je poziv predsjedniku Egipta El-Sisiju za uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovini.

U čast predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i delegacije, predsjednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi priredio je svečani ručak u predsjedničkoj palati.