BiH
31

Kome je odgovoran Milan Dunović, građanima FBiH ili SDP-u BiH?

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović poručio je čelnicima SDA i HDZ-a BiH kako je on odgovoran građanima FBiH, a ne njihovim političkim strankama. S druge strane, činjenica je da Dunovića na poziciju potpredsjednika FBiH nisu izabrali građani FBiH nego zastupnici političkih stranka.

Predsjednici SDA i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović saglasni su da prevazilaženje političke krize u FBiH leži u podnošenju ostavke potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda Milana Dunovića.

Dunović koji je na funkciju potpredsjednika Federacije BiH imenovan u ime Demokratske fronte poručio je Izetbegoviću i Čoviću da on ne odgovara njima nego građanima FBiH.

Pored Izetbegovića i Čovića i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara pozvao je Dunovića da podnese ostavku.

"Ukoliko je DF izašla iz koalicije u federalnoj vlasti, racionalno je i logično da i potpredsjednik FBiH Dunović podnese ostavku zajedno s ostalim ministrima iz DF-a", rekao je u nedavnom razgovoru za Klix.ba predsjednik Federacije BiH.

Dunović je od vladajuće koalicione strukture tražio da mu dostavi pedeset svojeručnih potpisa zastupnika u Parlamentu Federacije BiH kako bi se uvjerio da postoji parlamentarna većina u FBiH.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović kazala je kako Dunović nema ustavne ovlasti za traženje uslova koji nisu predviđeni Ustavom FBiH u vezi s načinom imenovanja ministara i Vlade FBiH.

Istog stava je i predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Amer Jerlagić koji je baš kao i Mahmutbegović rekao da Dunovićev zahtjev nije u skladu s Ustavom Federacije BiH.

Vlast u Federaciji BiH se već mjesecima nalazi u političkoj krizi koja je rezultat djelimičnog izlaska Demokratske fronte iz izvršne vlasti.

Četiri ministra u Vlasti FBiH iz ove političke stranke podnijeli su ostavke predsjedniku Federacije BiH, a koji je prihvatio ostavku samo jednog ističući kako ne postoje opravdani razlozi zbog kojih bi razriješio dužnosti ostale ministre koji poštuju zakone i Ustav FBiH.

"Ostavke ministara DF-a u Vladi FBiH prihvatit ću onog trenutka kad se stvore uvjeti za popunu tih upražnjenih mjesta novim ministrima", poručio je Čavara.

On je kazao da je prihvatanje ostavki ministara povezano i s podnošenjem ostavke Milana Dunovića s obzirom na to da on u skladu sa svojim ovlastima može blokirati popunu bilo kojeg upražnjenog ministarskog mjesta u Vladi FBiH.

Ipak, Demokratska fronta odbila je da razriješi dužnosti Milana Dunovića koji svoj ostanak na funkciji pravda odgovornošću prema građanima Federacije BiH.

Podsjećamo, građani Federacije BiH ne daju direktni legitimitet predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH.

Potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda izabran je odlukom Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH koja u Parlamentu Federacije BiH ima šest zastupnika iz reda srpskog naroda.

SDP BiH odbio je da podrži prijedlog Demokratske fronte za kandidaturu Slobodana Šoje na mjesto potpredsjednika Federacije BiH.

Demokratska fronta je nakon toga postigla dogovor da SDP-ovi zastupnici podrže kandidaturu Milana Dunovića s obzirom na to da DF u Domu naroda ima samo jednu zastupnicu iz reda srpskog naroda.

SDP BiH s druge strane od 13 delegata iz reda srpskog naroda koji odlučuju u Klubu Srba ima šestero delegata.

Iz SDP-a BiH tada su istakli kako oni ne žele blokirati formiranje vlasti u Federaciji BiH, te da misle kako će Dunović biti odgovoran prema državi BiH.

Činjenica je da legitimitet Milana Dunovića većinski proizilazi iz biračkog tijela SDP-a BiH.

Imenovanje čelnika izvršne federalne vlasti, predsjednika i dvoje potpredsjednika, izuzetno je važno u procesu konstituisanja vlasti u FBiH.

Bez saglasnosti ovih funkcionera ne može biti ni prijedloga za imenovanje mandatara za novi sastav Federalne vlade.