{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


INTERVJU
/
Čavara: Pretpostavljam da DF želi upravljati procesima i blokirati funkcionisanje vlasti

5.8.2015. u 08:12
11
64
Čavara: Pretpostavljam da DF želi upravljati procesima i blokirati funkcionisanje vlasti
11
Čavara: Pretpostavljam da DF želi upravljati procesima i blokirati funkcionisanje vlasti
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je za Klix.ba da će ministri iz Demokratske fronte biti razriješeni dužnosti čim se stvore uvjeti za popunu upražnjenih mjesta novim ministrima.
Aleksandar Remetić, ministar trgovine i zamjenik premijera Vlade FBiH, u junu je podnio ostavke ministara iz Demokratske fronte u Vladi FBiH predsjedniku FBiH Marinku Čavari.

Remetić je podnio ostavke u ime Reufa Bajrovića, tadašnjeg ministra energije, rudarstva i industrije, Snježane Soldat, ministrice turizma i okoliša i Milana Mandilovića, ministra rada i socijalne politike, te u svoje ime.

Predsjednik Federacije BiH ubrzo je donio odluku o prihvatanju ostavke samo federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića, za kojeg je kazao da se do sada pokazao u svom radu kao ministar koji ne poštuje odluke Vlade FBiH, institucija entiteta i Ustav FBiH.

Čavara je tom prilikom rekao da su mu potrebne dodatne konsultacije o prihvatanju ostavki ostalih ministara uz opasku da još nije jasno da li se Demokratska fronta povlači ili ostaje u vlasti s obzirom na to da na funkciji potpredsjednika FBiH zadržava Milana Dunovića.

Kada možemo očekivati prihvatanje ostavki ministara iz Demokratske fronte?

Ostavke ministara DF-a u Vladi FBiH prihvatit ću onog trenutka kad se stvore uvjeti za popunu tih upražnjenih mjesta novim ministrima.

Postoji li šansa da neki od ministara ne budu razriješeni, odnosno da budu zadržani na funkciji ministara neovisno o novoj parlamentarnoj većini?

Zavisi od dogovora ko će činiti parlamentarnu većinu. Ukoliko to ponovno bude DF, onda će biti ministri DF-a. Ukoliko DF ne bude dio nove parlamentarne većine, onda ne vidim razloga da ostanu ministri DF-a.

Da li je smjena ministara uvjetovana podnošenjem ostavke potpredsjednika FBiH iz Demokratske fronte Milana Dunovića?

Smjena ministara nije uvjetovana, već je povezana s podnošenjem ostavke potpredsjednika FBiH Milana Dunovića. Ukoliko DF izlazi iz izvršne vlasti, onda to podrazumijeva da se povuku sa svih pozicija u izvršnoj vlasti. S druge strane, potpredsjednik FBiH Dunović može blokirati popunu bilo kojeg upražnjenog ministarskog mjesta u Vladi FBiH, tako da je to, na određen način, povezano.

Očekujete li da će Milan Dunović podnijeti ostavku?

Ukoliko je DF izašla iz koalicije u federalnoj vlasti, racionalno je i logično da i potpredsjednik FBiH Dunović podnese ostavku zajedno s ostalim ministrima iz DF-a.

Šta bi značilo za Federaciju BiH ukoliko Dunović ne podnese ostavku?

Ukoliko potpredsjednik FBiH Dunović ne podnese ostavku, stvorio bi se problem u formiranju parlamentarne većine, kakav sad imamo.

Šta mislite, zašto DF zadržava Dunovića na mjestu potpredsjednika?

Mogu samo pretpostaviti da žele upravljati procesima i da na ovaj način blokiraju funkcionisanje vlasti, a da istovremeno sa pozicije i opozicije kritikuju i napadaju vlast zbog, kako kažu, lošeg funkcionisanja.

Podsjećamo, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović kazao je u utorak kako će saglasnost za imenovanje novih ministara u Vladi Federacije BiH potpisati tek nakon što mu budu dostavljena imena najmanje 50 zastupnika koji čine novu parlamentarnu većinu u FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: