BiH
51

Dunović traži imena 50 zastupnika prije potpisivanja imenovanja novih ministara

Piše: Er. M.
Milan Dunović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milan Dunović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović kazao je za Klix.ba kako će saglasnost za imenovanje novih ministara u Vladi Federacije BiH potpisati tek nakon što mu budu dostavljena imena najmanje 50 zastupnika koji čine novu parlamentarnu većinu u FBiH.

Dunović je kazao kako je predsjednik FBiH Marinko Čavara prije nekoliko dana naveo da ne zna na koji način savladati prepreku u vidu potpredsjednika FBiH iz Demokratske fronte koji može blokirati funkcionisanje vlasti.

Čavara je, kako ističe Dunović, tada rekao da se ne radi o ozbiljnim ljudima, te da se pitao da li još iko vjeruje izjavama koje dolaze iz Demokratske fronte, te da je na osnovu toga optužio DF za mijenjanje stavova i neodgovornost prema građanima FBiH.

"Ovim putem javno ću pokušati objasniti gospodinu Čavari da on ne treba savladavati prepreke u vidu funkcije koju obavljam. Zadatak mu je da sarađujemo, a ne da se savladavamo. Ustav FBiH i odgovornost prema građanima Federacije BiH nas obavezuju na tu saradnju. Moram priznati da se ne sjećam da je do sada bilo pokušaja formiranja nove Vlade FBiH, te da sam ja bio ta, kako predsjednik FBiH kaže, prepreka koju treba savladati", kazao je Dunović.

On je dodao da je istina takva da nove parlamentarne većine do sada nije bilo, te je to jedini razlog zastoja funkcionisanja vlasti u Federaciji BiH, za šta ni najmanju odgovornost ne snosi ni Demokratska fronta, a ni on kao potpredsjednik Federacije BiH iz Demokratske fronte.

"Čak i sada, kada je najavljena nova parlamentarna većina, imam informaciju da zapravo ne postoji minimalnih 50 ruku u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Da ne bismo došli u situaciju potpisivanja vlade za koju ne postoji većina koja bi je izglasala u parlamentu, ogradit ću se na način da potpis potpredsjednika FBiH niko ne može dobiti unaprijed", kazao je Dunović.

Dunović ističe da će saglasnost za imenovanje novih ministara u Vladi Federacije BiH potpisati tek nakon što mu budu dostavljena imena najmanje 50 zastupnika.

"Prije stavljanja potpisa saglasnosti na imenovanje novih ministara, tražim od nove parlamentarne većine dostavljanje najmanje 50 imena zastupnika, sa svojeručnim potpisima, koji su spremni podržati imenovanje novih ministara. U suprotnom, nova većina ne postoji, te ću za to smatrati odgovornim one koji dovode javnost u zabludu izjavama o formiranoj novoj većini i o tome da sam ja prepreka funkcionisanja vlasti“, zaključio je Dunović.