ICMP
0

Kolumbijski genetičari na obuci o DNK analizi

FENA
Delegacija od osam genetičara iz tri kolumbijske forenzičke institucije koje rade na rješavanju problema nestalih osoba posjetila je centre Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH od 8. do 21. marta, gdje je prisustvovala obuci o DNK analizi.

ICMP raspolaže najvećim sistemom DNK laboratorija na svijetu posvećenim identifikaciji osoba nestalih usljed oružanih sukoba, kršenja ljudskih prava ili prirodnih nesreća s velikim brojem žrtava, saopćio je u subotu ICMP.

U tom smislu ICMP trenutno pomaže Kolumbiji da unaprijedi kapacitete za identifikaciju ogromnog broja osoba nestalih tokom unutrašnjih oružanih sukoba u toj zemlji.

Obuka kolumbijskih naučnika imala je za cilj da poboljša uspješnost ekstrakcije genetskih profila iz ljudskih ostataka pronađenih u skrivenim grobnicama, a kroz upotrebu ICMP-evih protokola za ekstrakciju.

Obuka bi trebala osigurati brži proces ekstrakcije uz manju kontaminaciju i pomoći u standardizaciji ekstrakcijskih procedura koje se koriste u kolumbijskim DNK laboratorijama.

U kolumbijskoj delegaciji bili su predstavnici Državnog instituta za sudsku medicinu i forenzičke nauke (INMLCF), Ureda za tehničku istragu Državnog tužilaštva (CTI) i Direktorata sudske policije (DIJIN).

ICMP se nada da će obučeni genetičari po povratku u Kolumbiju obučiti dodatne stručnjake.

  • Imamo namjeru implementirati nekoliko aspekata ovog poslovnog modela, jer smo uvjereni da će nam pomoći da unaprijedimo identifikacijske procese u Kolumbiji. U to smo se uvjerili radeći u najboljoj laboratoriji na svijetu za DNK identifikaciju ljudi, izjavila je Rocio del Pilar Lizarazo Quintero iz Ureda za tehničku istragu Državnog tužilaštva Kolumbije.

Martha Lucia Camargo Hernandez iz Državnog instituta za sudsku medicinu i forenzičke nauke smatra da će obuka pomoći u identifikaciji hiljada Kolumbijaca, žrtava političke situacije i unutrašnjih sukoba.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger kazala je da je Kolumbija vrlo napredna u rješavanju problema nestalih osoba, ali da su predstavnici raznih kolumbijskih institucija uvidjeli potrebu za dodatnim poboljšanjem nekih aspekata tog procesa.

  • Obuka koju smo pružili ovdje u BiH je velik i pozitivan korak naprijed u demonstriranju načina na koje ICMP može Kolumbiji pomagati u rješavanju problema prisilnih nestanaka, kazala je ona.

U augustu 2008. godine ICMP je objavio izvještaj "Odgovor Kolumbije na prisilne nestanke", nakon čega je uslijedilo otvaranje i ICMP ureda u Bogoti.

Okončana obuka je dio ICMP-eve kontinuirane pomoći toj zemlji i implementirana je uz pomoć UNDP-a, AECID-a, GTZ ProFis-a i Ambasade Velike Britanije u Kolumbiji.