Podaci Doma zdravlja
2

Koliko je djece u Tuzli primilo MRP vakcinu i ima li razloga za epidemiološkom panikom

A. K.
Kompleks Doma zdravlja u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Kompleks Doma zdravlja u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Epidemija morbila, koja se pojavila u nekoliko dijelova BiH, u fokus je ponovo stavila važnost vakcinacije. Epidemija je proglašena i u Tuzli, a iz tamošnjeg Doma zdravlja javnost uvjeravaju da razloga za panikom nema jer je 87,5 posto djece prošlo kroz brzu nadoknadu zaostale prve doze MRP vakcine.
Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona prošle sedmice je proglasio epidemiju morbila na području Tuzle i Živinica, a iz te institucije je ukazano na prilično loš procenat imunizirane djece MRP vakcinom, koja između ostalog štiti od razvoja teških kliničkih slika uzrokovanih virusom.

Međutim, iz Doma zdravlja u Tuzli navode da razloga za epidemiološkom panikom nema, ističući da je tokom 2022. i 2023. godine izvršena brza nadoknada zaostale jedne ili više doza MRP vakcine kod djece koja su bila u zaostatku shodno vakcinalnom kalendaru.

"Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona su proslijeđeni izvještaji za svu djecu koja su kasnila sa vakcinacijom, uključujući i MRP vakcinu. Mi imamo 87,5 posto djece koja su u protekle dvije godine obavila brzu nadoknadu svih vakcina. Taj postotak je i za prvu dozu MRP vakcine te smo sa 87,5 posto prvi u Federaciji BiH", kazala je za Klix.ba šefica Predškolskog dispanzera Doma zdravlja u Tuzli Dijana Dugonjić.

Ona navodi da je tokom prošle godine u njihovom centru za imunizaciju svakodnevno boravilo između 20 i 30 djece, kojima je aplicirana neka od vakcina.

"Shodno ranijim rezultatima, mi trenutno nemamo povećanje broja djece koja se u vremenu proglašene epidemije morbila podvrgavaju vakcinaciji. Otvoreno kažem da su Tuzlaci veoma odgovorni roditelji koji su imunizirali svoju djecu. Vidjevši da je u vremenu pandemije koronavirusa pala stopa vakcinisanosti djece, isključivo na MRP, mi smo u saradnji sa menadžmentom naše ustanove napravili put za rješenje problema", naglašava Dugonjić.

Iz tuzlanskog doma zdravlja navode da kontinuirano podižu svijest roditelja o nužnosti vakcinacije na nekoliko načina i to putem telefonskih poziva, slanjem poziva za vakcinaciju na kućnu adresu ili slanjem edukativnog videa. Također, roditeljima je u čekaonicama vakcinacionog centra dostupan i QR kod čijim skeniranjem bivaju upućeni na video sa svim potrebnim informacijama.

"U školskom dispanzeru ne vlada epidemija, a aktuelna situacija u 'bolesnom odjeljenju' nije drugačija u odnosu na sve ranije godine. Odgovorno mogu reći da Tuzli ne prijeti epidemija, jedino ne mogu garantirati za onaj određeni dio roditelja koji nisu vakcinisali svoju djecu. Oni su također dobili pozive za vakcinaciju, ali se njima nisu odazvali. Za sve dodatno što se eventualno bude dešavalo oni su isključivo odgovorni", zaključila je Dugonjić.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli dosad su u nekoliko navrata navodili da je hospitaliziranoj djeci kod kojih su potvrđeni morbili, ali i veliki kašalj zajedničko to da nisu vakcinisani. Na bolničkom liječenju su se našli sa srednjim i teškim kliničkim slikama.