BiH
255

Kolegij Skupštine KS prihvatio zaključke Plenuma

FENA
Mirjana Malić (Foto: Klix.ba)
Mirjana Malić (Foto: Klix.ba)
S obzirom da predstavnici Plenuma građana nisu došli danas na zakazani sastanak predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Mirjana Malić je medijima prezentirala zaključke Kolegija sa jučerašnje sjednice i naglasila da je Kolegij prihvatio sva četiri zaključka Plenuma građana i građanki Sarajeva.

"Skupština Kantona Sarajevo prihvata zahtjev Plenuma građana i građanki KS za formiranje ekspertske Vlade u skladu sa Ustavom, zakonom, pozitivnim zakonskim propisima i podzakonskim aktima, stoga Skupština poziva Klubove zastupnika u SKS da predsjedavajućoj Skupštine u roku od sedam dana dostave svoje prijedloge kandidata za premijera", kazala je Malić.

Kolegij je konstatirao da u Kantonu Sarajevo trenutno jedan izabrani zvaničnik koristi pravo na naknadu plaće nakon prestanka javne funkcije tzv. „bijeli hljeb", te je upućen poziv svim ministrima i zastupnicima u KS da se odreknu korištenja ove beneficije.

Komisiji za izbor i imenovanja i administrativna pitanja naloženo je da obustavi donošenje Rješenja o naknadi plaće nakon prestanka javne funkcije, kao i da zastupnici u SKS po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, koja su sastavni dio Skupštine Kantona Sarajevo ne primaju nikakvu naknadu, niti imaju dodatne beneficije.

Također, Kolegij je u skladu sa Zakonom o sukobu interesa u upravljačkim strukturama Javnih komunalnih preduzeća, (JKP) zaključio da nema izabranih zvaničnika, a po navedenom Zakonu moguće je imenovanje izabranih zvaničnika u upravljačke strukture Javnih ustanova.

"Stoga, Skupština KS poziva sve zastupnike i izabrane zvaničnike koji se nalaze u upravljačkim strukturama Javnih ustanova, da odmah podnesu ostavke. Obavezuje se Vlada KS da na prvoj narednoj sjednici razriješi sve izabrane zvaničnike imenovane u upravljačkim strukturama JU, te ne vrši daljnja imenovanja po ovom zakonu", naglasila je Malić.

Također je i Vladi KS odnosno Ministarstvu finansija KS naloženo da u roku 10 dana izvrši analizu primjene ovog zaključka u smislu da plaće vršioca javnih funkcija svedu na nivo dvije prosječne plate u KS, a nakon toga će se SKS na prvoj narednoj sjednici izjasniti o modalitetu primjene ovog zaključka.

Nalaže se Vladi KS i upravljačkim strukturama svih javnih institucija da u roku od 10 dana dostave prijedlog racionalizacije korištenja motornih vozila i službenih putovanja za 2014. godinu.

Skupština KS na hitnoj sjednici održanoj 12.februara ove godine, donijela je zaključak kojim se Agenciji za privatizaciju KS nalaže da u roku od sedam dana dostavi Skupštini sve ugovore o privatizaciji.

Agencija za privatizaciju je već 18.februara ove godine dostavila ugovore po zaključku Skupštine i Skupština će ih proslijediti na daljnje postupanje, također će dostavljeni spisak biti proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu i MUP-u KS od kojih će se tražiti da dostave spisak firmi protiv kojih se vodi postupak.

"Javno pozivamo sve građane da MUP-u, Kantonalnom tužilaštvu ili Kolegiju dostave sve informacije ili dokumentaciju koja ukazuje na inkriminaciju u procesu privatizacije u preduzećima sa liste", naglašava se u zaključcima Kolegija SKS.

Kao četvrti zaključak, koji se odnosi na pritužbe građana, obrazloženo je da s obzirom da već postoje nadležne institucije kao što je Ured za pritužbe građana, čije članove je izabrala Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine KS iz reda građana i policije, Kolegij SKS poziva predstavnike Plenuma i druge građane koji se smatraju oštećenim da se obrate tom uredu.

Skupština KS će po dobijanju analize o dešavanjima od 07.februara ove godine razmatrati tu analizu na prvoj narednoj sjednici, kao i informaciju Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara i s tim u vezi donijeti određene zaključke, preporuke i mjere ukoliko budu utvrđena kršenja ljudskih prava i drugo.

Na kraju je Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo izrazio spremnost da sve informacije koje ima na raspolaganju kroz institucije za koje su nadležni, stavi na uvid predstavnicima Plenuma.