BiH
0

Kolege iz FBiH pružaju podršku sindikatima Željeznica RS-a

FENA
Sindikat mašinovođa-strojovođa u Federaciji BiH uputio je u subotu pismo podrške sindikatima u sistemu Željeznica RS-a u povodu najave generalnog štrajka željezničara toga bh. entiteta zakazanog 7. februara.

"Upoznati smo s vašim zahtjevima i potpuno razumijemo situaciju u kojoj se sada nalazite, jer je ovaj sindikat, vrlo često, zbog nebrige poslodavca i Vlade, primoran svoja prava tražiti putem protesta, štrajkova ili obustavom rada", kaže se u pismu.

Naravno, takav vid sindikalne borbe nikom ne donosi dobro, ali kada sa druge strane ne postoji minimum razumijevanja, takva dešavanja su neminovnost.

"Posebno nam je drago da ste jedinstveni u svojim zahtjevima i da svih šest sindikata u sistemu Željeznice RS-a nastupaju zajedno, jer jedino zajednički možete ostvariti pravo na rad, plate i zaštitu na radu. Ni u kom slučaju ne dozvolite da vas razjedine, jer to je jedini način na koji svaki poslodavac nastoji slomiti snagu sindikalnog organiziranja u borbi za radnička prava", poručuju iz federalnog sindikata.

U ovom sindikatu naglašavaju da je neshvatljlvo da Željeznice RS-a i Željeznice FBiH, i pored vidnog povećanja prijevoza, ne mogu obezbijediti zaposlenicima redovne plaće i materijalne troškove, što je osnovni minimum, a i zakonska obaveza svakog poslodavca.

"Poručujemo, mi smo uz vas, izdržite i dostojanstveno se borite i izborite za svoja radnička prava koja vam ne može oduzeti bilo koja vlast, niti bilo koji poslodavac", kaže se u pismu podrške.