Lider Naše stranke
146

Kojović: Pregovori o formiranju vlasti u KS nisu počeli, ne ulazimo u matematičke koalicije

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Na prvoj postizbornoj konferenciji za novinare predsjednik Naše stranke Predrag Kojović izjavio je da je ova stranka ostvarila historijski rezultat od svog osnivanja te je svoje rezultate poboljšala za 200-250 posto. Naša stranka će, kaže, biti parlamentarna na svim nivoima vlasti.

"Pregovori o formiranju vlasti u KS nisu počeli, tako da izjave koje su se pojavile u vezi s tim nisu tačne. Mi jesmo zainteresirani za formiranje vlasti bez SDA gdje je god to moguće. Pred nama su važne i teške odluke. Ne znam kakva će biti odluka organa Naše stranke, ali ona će biti isključivo u interesu građana Kantona Sarajevo", kazao je Kojović.

On je rekao da potencijalnim partnerima Naše stranke treba biti jasno da se razgovori neće voditi kako su se do sada vodili.

"Nećemo razgovarati o izbornom plijenu. Zalažemo se za potpunu depolitizaciju preduzeća. Nismo se borili da ovladamo ovim sistemom, već da ga mijenjamo. Nećemo ulaziti ni u kakve matematičke koalicije. Nećemo razgovarati o tome ko će biti premijer, a ko ministri. Mi imamo spremne zakone koji trebaju biti usvojeni. Tek tada ćemo razgovarati o ljudima koji trebaju preuzeti odgovornost. U slučaju da ti ljudi ne izvršavaju obaveze potrebnom dinamikom, trebaju se povući", kazao je Kojović.

Istakao je da Naša stranka smatra da je u KS potrebna dominantna i stabilna većina, jer reforme koje žele provesti to zahtijevaju.

"Mi smo uvijek znali kada smo rekli da nećemo sa SDA da to znači da nećemo ni s HDZ-om ni SNSD-om. Naša stranka je stranka koja se bori proiv nacionalizma i ne pada mi na pamet da ulazimo u koalicije s njima", kazao je Kojović.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Naglasio je da je ambicija Naše stranke da se u KS provede najozbiljnija reforma obrazovanja u KS, a od svojih potencijalnih partnera u vlasti u KS će, kaže, tražiti da se ono što se dogovori u KS primjenjuje i u ostalim skupštinama ili parlamentima.

Dotakao se i informacija o neregularnostima prilikom brojanja glasova kazavši da postoji ozbiljna sumnja u regularnost izbora, o čemu govori i niz incidenata u općinama Centar i Novi Grad.

"Procent nevažećih listića je ogroman, a mi ćemo zahtijevati od CIK-a da nam prvi put pokaže primjer nevažećih listića. Tražit ćemo da vidimo kao izgleda jedan kritičan nevažeći listić u KS", kazao je Kojović.

Govoreći o kandidatu Naše stranke za člana Predsjedništva BiH Boriši Falataru, koji nije dobio dovoljnu podršku za izbor, kazao je da je to bio najbolji kandidat za BiH.

"Njegov intervju na Klixu pregledao je rekordan broj ljudi. On ostaje u Našoj stranci i želi se aktivno baviti politikom u BiH", dodao je Kojović.