Na meti kritika
121

Kojović o glasanju za Čavaru, političara s crne liste: Mučna odluka koja ne prestaje da me mori

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Državni parlamentarac Predrag Kojović (Naša stranka) posljednjih dana je na meti žestokih kritika nakon što je glasao za imenovanje Marinka Čavare (HDZ), političara s američke crne liste, u Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta BiH.
Također, u javnost je isplivala Kojovićeva izjava iz 2015. godine, kada je izjavio da neće glasati za Marinka Čavaru, tada kandidata za predsjednika Federacije BiH, iz razloga jer je ovaj HDZ-ovac u Busovači dočekao ratnog zločinca Darija Kordića.

"Kao što nisam glasao ni za Lidiju Bradaru, predsjednicu ovog Doma, koja je također dočekala Kordića u Busovači, kao i predsjednik njihove stranke i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, tako neću ni za Čavaru", kazao je Kojović u februaru 2015. godine.

Tim povodom danas smo kontaktirali bivšeg predsjednika Naše stranke, Predraga Kojovića, te ga pitali iz kojeg razloga je prije četiri dana pritisnuo "zeleno dugme" pri glasanju za imenovanje Čavare i šta se dogodilo u odnosu na prije sedam godina, osim što je dotični HDZ-ovac zbog blokiranja procesa u FBiH završio pod američkim sankcijama.

"Teška, mučna odluka... Ne prestaje da me mori. Obzirom da smo prijedlog HDZ-a saznali pred početak sjednice, nije bilo puno vremena za odluku. Na sastanku Trojke i partnera koji smo održali u par minuta pred sjednicu bilo je jasno da nam vjerovatno nedostaje jedan glas za izbor rukovodstva i konstituiranje Predstavničkog doma. Takav razvoj događaja bi, po mišljenju većine okupljenih zastupnika i komunikacije sa predsjednicima stranaka mogao ugroziti i već postignuti dogovor na federalnom nivou i, generalno, zaustaviti postizborni momentum formiranja nove izvršne vlasti", rekao je Kojović za Klix.ba.

On nam je zatim objasnio osjećaj koji je prevagnuo te otkrio da bi i "oni koji su stavili Čavaru na crnu listu (Sjedinjene Američke Države op. a.) dali prioritet postignutim dogovorima".

"Također, iz direktne komunikacije sa onima koji su Čavaru stavili na crnu listu bilo je jasno da bi i oni prioritet dali već postignutim dogovorima i momentumu koji Trojka diktira. Kod mene je prevagnuo osjećaj odgovornosti prema toj argumentaciji i dogovoru koji su predsjednici postigli na federalnom nivou", dodao je Kojović.

Kaže nam da neprestano "vodi dijalog sa sobom o etičnosti svog glasanja."

"Ali, kada sagledam posljedice do kojih bi došlo neizborom rukovodstva i potencijalnom novom blokadom u državnom parlamentu i eventualnim urušavanjem već dogovorenog, mislim da sam donio odluku koja je politički štetna po mene lično, ali dobra za Bosnu i Hercegovinu. Na kraju krajeva, vrijeme će pokazati. Odluka će se pokazati ispravna samo ukoliko u prvoj godini od formiranja vlasti Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status i otvori pristupne pregovore sa Evropskom unijom", zaključio je Kojović.

Ono što je interesantno iz Kojovićeve izjave zapravo jeste činjenica da je HDZ, kao koalicioni partner Osmorke, "gurnuo u vatru" svoje partnere tik pred početkom sjednice - iznenadnim kandidovanjem Čavare, čovjeka s crne američke liste, u rukovodstvo državnog parlamenta čime su se Kojović i kolege iz Osmorke našli u nezavidnoj situaciji. No, ipak je preovladao osjećaj da je potrebno zadržati novu koaliciju Osmorka - HDZ - SNSD.

Također je zanimljiva i Kojovićeva konstatacija da bi i oni koji su stavili Čavaru na crnu listu, Amerikanci, podržali ovakav ishod zbog "momentuma". Tome u prilog ne ide saopćenje Ambasade SAD-a u BiH koja je izrazila razočarenje što se sankcionisani pojedinci, poput Marinka Čavare, i dalje dobijaju vodeće uloge u vlasti.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini ocijenila je da je krajnje razočaravajuće to što sankcionisani pojedinci, poput Marinka Čavare (HDZ BiH), i dalje dobijaju vodeće uloge u vlasti.

“Sjedinjene Američke Države ne određuju koje političke stranke formiraju vlade ili koje osobe popunjavaju određene pozicije, ali je krajnje razočaravajuće da sankcionisani pojedinci, kao što je Čavara, nastavljaju vodeće uloge u vlasti”, istakli su iz ambasade u odgovoru Patriji.

Čavara (HDZ) je završio na američkoj “crnoj listi” zbog blokada oko formiranja Vlade Federacije BiH i imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH.

Zeleni
Zeleni "za", crveni "protiv"

Čavara je izabran za člana kolegija jer su za njegov izbor glasali zastupnici HDZ-a, SNSD-a i Osmorke.

To su: Aida Baručija, Predrag Kojović, Nihad Omerović, Zlatko Miletić, Jasmin Emrić, Čedomir Stojanović, Milan Petković, Denis Zvizdić, Mia Karamehić Abazović, Slavko Matić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Jasmin Imamović, Rejhana Dervišević, Albin Muslić, Miroslav Vujičić, Darijana Filipović, Predrag Kožul, Marinko Čavara, Obren Petrović, Sanja Vulić, Zoran Tegeltija.

Protiv su bili SDA, SDS, DF i Sabina Ćudić iz Naše stranke.