BiH
101

Kojović: Neprihvatljivo subvencionirati komunalije i milionerima i penzionerima

FENA
Predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS-a Elmedin Konaković izjavio je tokom današnje sjednice Skupštine da je najbitniji zadatak Vlade KS-a da do oktobarskih izbora i početka sezone grijanja, ako je potrebno i radikalnim mjerama, omogući normalno snabdijevanje Kantona gasom i rad KJKP Toplane.
  • Ne može se bježati od odgovornosti i čekati da u oktobru neko drugi dođe i riješi te probleme - istakao je Konaković i dodao da dio građana, plašeći se da vlast neće osigurati grijanje, prelazi na alternativne energente što stvara dodatne probleme.

Konaković je kazao da u Bilansi energetskih potreba Kantona Sarajevo za 2014. godinu, koja je prezentirana na sjednici, ne vidi prijedloge mjera za rješavanje akutnih problema, poput eventualne korekcije cijena Toplana ili spajanja Sarajevogasa i Toplana.

  • To očekujemo u nekim drugim dokumentima za koje se nadam da će brzo biti dostavljeni Skupštini - rekao je Konaković.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović naglasio je da odgađanjem rješenja ovi problemi postaju sve gori.

  • Konkretno problem gasa je bilo lakše riješiti prošle godine, a još lakše pretprošle, dok će ga za dvije godine biti jako teško riješiti, ali Vlada koja ne vjeruje da će građani prihvatiti racionalno rješenje za komunalnu privredu naravno da neće ponuditi Skupštini takav prijedlog - smatra Kojović.

Dodao je da je više puta govorio da podizanje cijene, odnosno utvrđivanje ekonomske cijene komunalnih usluga, treba biti posljednji korak.

  • U prvom planu treba biti utvrđivanje odgovornosti za stanje u kojem se nalazimo, te racionalizacija i sistematizacija u javnim preduzećima, a kada na osnovu toga dođemo do ekonomske cijene onda je implementirati - rekao je Kojović.

Potcrtao je da komunalna privreda mora funkcionirati po ekonomskim cijenama, a građani koji imaju pravo na socijalnu zaštitu moraju dobiti određenu pomoć.

  • Po meni je neprihvatljiv sadašnji mehanizam kojim mi subvencioniramo cijene komunalnih usluga podjednako i milionerima i penzionerima - istakao je Kojović.

Prezentirajući Bilansu, minister privrede KS-a Emir Hrenovica naveo je da ukupne energetske potrebe u KS-u za 2014. iznose 4.339,90 GWh, od čega električne energije u iznosu 1.337,94 GWh ili 30,83 posto, prirodnog gasa 1.137,05 GWh ili 26,20 posto, čvrstih goriva 308,73 GWh ili 7,11 posto i naftnih derivata 1.556,18 GWh ili 35,86 posto.

Dodao je da su u odnosu na potrošnju energije u 2013., energetske potrebe za tekuću godinu veće za 67,87 GWh ili 1,59 posto.