BiH
14

Kojović: Nadam se da je sporazum SDA i DF-a sadržajniji od spiska lijepih želja

FENA
Zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Predsrag Kojović, komentirajući današnje potpisivanje sporazuma između Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF), kazao je Agenciji Fena da su i u prošlom sazivu Skupštine KS-a postojali poslanici koji su činili dio skupštinske većine bez učešća u izvršnoj vlasti ili kako se to u ovom sporazumu zove "dio šire skupštinske većine".

"Apetiti takvih poslaničkih grupa su u prethodnom mandatu podmirivani predajom kontrole nad pojedinim javnim preduzećima, plaćenim komisijama i tenderskim pristrastnostima", kazao je.

Smatra da su neki od rezultata takve vrste politike preduzeća GRAS, ZOI 84, veterinarske stanice, Neretve te akumulirani budžetski deficit od preko 100 miliona KM.

"Postoje ljudi koji vjeruju da ista vrsta politike koja nas je gurnula u slobodan pad u ekonomskom smislu može nekim čudom ovaj put proizvesti drugačije rezultate. Ja u to ne vjerujem", objasnio je.

Dodao je da se iskreno nada da je program za djelovanje vladajuće koalicije u KS-u između stranaka SDA - DF - BPS daleko sadržajniji i detaljniji od spiska "lijepih želja s kojim su se imali prilike upoznati u medijima".

"Ali ako je ovo što smo imali priliku pročitati zapravo taj program, onda to znači da je došlo do neke u javnosti nevidljive, ali drastične, fundamentalne, promjene u SDA i da će se oni početi ponašati potpuno drugačije, tačnije suprotno, od načina na koji su se ponašali decenijama, odnosno, koliko do jučer. Ja ni u to ne vjerujem", naglasio je.

Smatra da je najporaznija varijanta ona u kojoj bi DF ubrzo nakon formiranja izvršne vlasti bio prisiljen napustiti koaliciju zbog kršenja njihovih političkih principa i ostavio na vlasti manjinsku SDA, odnosno Vladu KS-a koja postoji već dvije godine i koja odsustvo skupštinske podrške koristi kao izgovor za neprovođenje reformi.