BiH
64

Salkić: SDA uvijek u prvom planu ima državu BiH

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Svi oni koji danas prigovaraju Stranci demokratske akcije (SDA) treba da analiziraju šta su uradili naspram drugih i drugačijih na prostoru na kojem su vladali proteklih godina - ocijenio je danas u izjavi za Agenciju Fena Ramiz Salkić, član Predsjedništva SDA i novizabrani potpredsjednik RS-a.

Istakao je da SDA u okviru svojih programa i platformi usvojenih na organima stranke uvijek u prvom planu ima državu Bosnu i Hercegovinu i tako je kada su u pitanju pregovori o formiranju vlasti.

"Svi oni koji su spremni i zainteresirani da rade na jačanju države BiH su dobrodošli i ovo programsko opredjeljenje koje smo sada iskazali je u interesu jačanja BiH, njene opstojnosti i ekonomskog osnaživanja", naglasio je Salkić.

S tim u vezi, i sporazum koji je potpisan s određenim političkim partijama, kako je naveo, ide u tom smjeru.

S druge strane, kazao je, entiteti su propustili da svih proteklih godina postanu demokratski uređene zajednice u kojima će svi građani imati jednaka prava i mogućnosti.

"Entitet RS u protekle četiri godine ne samo da nije težio tome već je išao u suprotnom smjeru, a to je da se dokida pravo slobode kretanja, pravo na obrazovni proces u skladu s ustavom. Entiteti nisu uskladili svoje ustave s Ustavom BiH, što je antidejtonsko djelovanje, kao i puno drugih stvari. Dakle, evidentno je da entiteti svih ovih godina nisu ispunili svoje obaveze da postanu administrativne zajednice u kojima će svi građani imati jednako pravo", istakao je Salkić.

Sigurno je da će se o tome morati puno govoriti i malo više i raditi.

"Sve što se danas prigovara SDA, oni koji joj to prigovaraju, trebaju sebe da analiziraju, šta su uradili naspram drugih i drugačijih na prostoru na kojem su vladali proteklih šest-sedam godina", zaključio je Ramiz Salkić u izjavi za Agenciju Fena, komentirajući tvrdnju predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da SDA želi destabilizaciju RS-a.

Dodik je u izjavi za pojedine medije u RS-u ustvrdio da nije upoznat o detaljima programskih principa koje su u Sarajevu potpisali Savez za promjene, SDA i DF, ali da je očigledno da je SDA u funkciji da razbije političku strukturu u RS-u.