BiH
10

Salkić: Iz centrale SDA su odobrili sastanak sa Dodikom, išli smo se informirati

Piše: E. Gorinjac
Milorad Dodik i Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik i Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Demokratska fronta danas je saopćila da koalicija "Domovina" neće ići u vlast sa SNSD-om Milorada Dodika na nivou RS, te da je potpredsjednik tog entiteta Ramiz Salkić, iz SDA, "neovlašteno" i samovoljno jučer išao na razgovor kod njega. S druge strane, Salkić tvrdi kako je uz odobrenje centrale SDA išao "samo da se informira".

Salkića optužuju da "očito nije svjestan da nepromišljenim i sitnosopstveničkim potezima dovodi u pitanje napredak BiH prema euroatlantskoj porodici naroda".

Potpredsjednik RS-a u razgovoru za Klix.ba kaže kako na sastanku nisu bili samo on i njegov stranački kolega Senad Bratić, već i Ivana Lovrić iz HSP-a. Budući da su iz DF-a danas oštro reagirali, Salkića smo pitali da li se konsultirao sa svima u okviru "Domovine".

"To su bili legitimno izabrani predstavnici naroda u ovom entitetu i to je sasvim legitimno i normalno. Nenormalno je da koaliciju predstavljaju oni koji nemaju legitimitet i nemaju podršku građana", kazao je Salkić.

Na konstataciju da su na izbore išli kao koalicija te da neke druge stranke članice "Domovine" nisu imale kandidate na listama, ali su podržale one koje jesu, kao između ostalog i njegovu kandidaturu, pa da se pretpostavlja da bi se trebali konsultirati i s njima, Salkić kaže da je pregovarački tim usaglašen sa koordinatorom "Domovine". Osim toga, u "Prvom martu", koji je i okupio stranke u ovu koaliciju, kao i same stranke, prije izbora, ali i kasnije, su isticali da ne dolazi u obzir bilo kakvo koaliranje sa SNSD-om.

"Pregovarački tim je usaglašen sa koordinatorom 'Domovine' Vinkom Jakićem. On je predložio da u tom timu bude Lovrić, a u ime Kluba Bratić, koji je dobio najviše glasova kada je riječ o zastupnicima 'Domovine'. Ja sam obaviješten iz centrale SDA da kao potpredsjednik idem na te razgovore", kaže Salkić.

On ističe da sa SNSD-om nije bilo nikakvih konkretnih pregovora o ulasku u skupštinsku većinu i izvršnu vlast, već da su otišli da bi bili upoznati s tim ko će biti mandatar i ko će sastavljati Vladu RS-a.

"Dobili smo obavijest da postoji prostor da 'Domovina' bude dio skupštinske većine. Naš je odgovor bio da ćemo o tome upoznati organe stranaka koje pripadaju koaliciji, a one su te koje dogovaraju unutar koalicije. Nakon toga ćemo odlučiti hoćemo li biti dio te većine", tvrdi Salkić.

Još jednom napominje da su njih troje legitimni predstavnici naroda i da u ime naroda imaju pravo ići na ovakve razgovore. Osim toga, kaže da će za njega biti prihvatljivo sve što odluči vrh SDA i da kao pojedinac ne odlučuje o tome hoće li ići u koaliciju sa ovom ili onom strankom.

"Ništa konkretno nije dogovoreno na sastanku, bilo je priče o načelnoj spremnosti da se otvori prostor i 'Domovini' za ulazak u vlast. Nismo imali mandat da govorimo ni o ministarstvima, ni o resorima... Jednino što sam rekao na sastanku je to da je preduvjet bilo kakvog našeg ulaska u priču o ulasku u Vladu otklanjenje diskriminacije u obrazovanju u ovom entitetu", ističe Salkić.

Predsjednik SNSD-a je navodno rekao da ni on nije spreman još govoriti o resorima i ministarstvima koje bi ponudio ovoj koaliciji bez mandatara.

Iz "Prvog marta" su u više navrata izjavljivali kako koalicija sa SNSD-om, koji je, kako su navodili, radio sve da oteža ili zabrani njihov rad, koji je uporno diskriminirao povratničku populaciju, naročito kroz obrazovanje, nije prihvatljiva i da će u tom slučaju smatrati kako su takozvane probosanske stranke izdale povratnike u ovaj entitet.