|

Dodik: SDA želi destabilizaciju RS-a

Dodik: SDA želi destabilizaciju RS-a
107
S
SRNA
9.11.2014. u 20:11
224
komentara
107

dijeljenja
Dodik: SDA želi destabilizaciju RS-a Foto: Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da nije upoznat o detaljima programskih principa koje su večeras u Sarajevu potpisali Savez za promjene, SDA i DF, ali da je "očigledno da je SDA u funkciji da razbije političku strukturu u RS-u".
Dodik je Srni rekao da SDA nastoji da napravi dovoljno sukobljene strane u RS-u jer u suštini želi destabilizaciju manjeg bh. entiteta, ali je ocijenio da će SDA izabrati destabilizaciju BiH veću nego što misli.

"U svakom slučaju njihovo je legitimno pravo da potpisuju i sarađuju s kim hoće. Poznajući način rada SDA, oni u to nisu ušli bez detalja i čvrstih obećanja koje im SDS, eventualno, daje", dodao je Dodik.

Dodik je rekao da je za SNSD bilo neprihvatljivo nekoliko principa koje je od njih tražila SDA.

"Mi smo rekli da nećemo da biramo člana Predsjedništva BiH u Parlamentu i da ne želimo da odvojimo rješavanje vojne imovine od imovine u cjelini, jer se na taj način želi deblokirati Akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/, a visoki predstavnik ostaviti trajno u BiH", naveo je Dodik.

On je napomenuo da SNSD nije prihvatio ni da se primjenjuje ono što SDA traži u oblasti obrazovanja na prostoru RS-a, a da se na prostoru FBiH uspostavi drugačija praksa.

"Očigledno su tu mešetarili i mnogi iz međunarodnog faktora, ali objektivno, legitimni su i jedni i drugi i treći i svi imaju pravo da se opredjeljuju za politike, ali vidjet ćemo na koji način će se to sve ostvarivati", rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da Bakir Izetbegović ima problem s tim da se on nekom priključuje, jer želi da ima vodeću ulogu.

"On ne može da bude onaj koji će odlučivati u BiH, može da prihvati partnerstvo i to je ono iza čega mi sada stojimo i u tom pogledu ne mislimo da je moguće drugačije. Ako SDS prihvata da bude izabran i da bude u nekom drugom odnosu a ne u partnerstvu, onda je to jedna loša politika za RS", rekao je Dodik.

Dodik kaže da ne može više da komentariše, jer ne zna detalje ni principe, a uvijek je stvar u detaljima.

Savez za promjene, SDA i Demokratska fronta (DF) potpisali su večeras u Sarajevu "Programske principe za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom periodu od 2014. do 2018. godine".

Programske principe potpisali su lideri stranaka SDS-a Mladen Bosić, SDA Bakir Izetbegović, PDP-a Mladen Ivanić, NDP-a Dragan Čavić, DF-a Željko Komšić.

Potpisnici su saglasni da bi to trebao da bude početak nečeg novog što bi trebalo da bude kraj politike konflikta i nova stranica u odnosima.
Prijavi grešku


Komentari (224)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...