BiH
14

DF i SDA u KS još pregovaraju, tvrde da nema priče o pozicijama i mandataru

Piše: E. G.
Skupština KS (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Skupština KS (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Demokratska fronta i Stranka demokratske akcije će sasvim sigurno predvoditi vlast u Kantonu Sarajevo, ali njihov dogovor u vezi s programskim ciljevima još uvijek nije finaliziran. Mandatara će predložiti SDA, međutim, u toj stranci tvrde da se nije razmišljalo o imenima i da će to biti posljednji u nizu koraka.

Do sada su imali jedan sastanak, a timovima stranaka je dato da razrade programski dokument koji će biti osnova za formiranje koalicije.

Samer Rešidat, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a, za Klix.ba je kazao da će biti potrebno još nekoliko dana da se usaglase pojedinosti kako bi došlo do potpisivanja dokumenta.

Dokument koji bi trebao biti potpisan na nivou kantona se zapravo oslanja na onaj koji su stranački čelnici DF-a, SDA i HDZ-a potpisali prije nekoliko dana, s tim da bi u njemu bile mjere koje se odnose konkretno na ovaj kanton.

U obje stranke tvrde da još uvijek nema trećeg političkog subjekta s kojim se zvanično dogovara većina u Skupštini KS.

"Ranije smo obavili razgovore sa Našom strankom i na tome se završilo. Trenutno se radi finalizacija tog dokumenta koji ćemo ponuditi i ostalim političkim opcijama u Kantonu", kazao je Rešidat.

Demokratska fronta, bar tako kažu, nema zahtjeve kada je riječ o raspodjeli resora i ministarstava. Do toga se još nije došlo, kažu.

Ova stranka ostaje pri tome da će tražiti prvo ulazak Finansijske policije u javna preduzeća i u ovom kantonu, da bi se vidjelo kakvo je stanje.

"SDA je, kako sada stvari stoje, to prihvatila i slaže se s tim. To je jedino realno što se mora uraditi da bi se pristupilo ulasku u vlast. Moramo napraviti popis stvari da znamo u šta ulazimo", dodaje Rešidat.

Ivica Šarić, jedan od članova pregovaračkog tima SDA u KS za Klix.ba je potvrdio da stručni timovi rade na razradi programa, ali da nema još ništa finalizirano i konkretno.

"Prošlo je vrijeme obećanja i neizvršenja. Svako obećanje koje se ne izvrši, neće tako lako proći. Koliko sam ja uključen, samo sa DF-om smo imali razgovore i sastanak. Kada se konačni ciljevi usaglase sigurno je da će se morati razgovarati i sa drugima. Ustvari, svi bi trebali učestvovati i doprinijeti poboljšanju situacije", kaže Šarić.

Šarić tvrdi da je upućen u kadrovska pitanja unutar SDA i uvjerava da nema čak ni šireg kruga ljudi koji se spominju kao mogući izbor za preuzimanje premijerske funkcije u KS.

"To će završiti Kadrovska komisija i organi stranke, ali zaista do sada nije ništa, ne samo konkretizovano, već uopće nije razgovarano o imenima", kaže Šarić.