Komentari (90)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
to je jezik KARADZICA VUKA .. GENIJE .. uzeo jezik istocne hercegovine kao osnovu i jos naparvio AZBUKU svaki glas jedno slovo .. steta sto ga danas gledaju samo kao sr.bina ..vise je doprinjeo opismenjavanju slovena nego iko
Evo, Snjezo, opet snijegova sta mi vrijedi kad si njegova a nekad su se prve pahulje sa usana nasih topile Bice boljih, a i gorih zima nasa ne, nikada gdje god bila, navrati mi, mila volim te ko nekada
Stav ove lingvistice je katastrofalan, ali nije ozbiljan! U konačnici zbog ovih unitarnih naklapanja rat je počeo i prije nego li je opalila prva puška.
Žena samo zastupa jednu sasvim realnu i praktičnu tezu d asu bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jedan jezik s različoitim varijitetima.I da ne treba prevodilac za svaki od ovh jezika.Pa engleski s egovori u Australiji i njima nije problem što im jezik nije iznikao iz naciona, kao ni Austrijancima njemački
Stvarno preporucujem ovu ideju. Puno mudrosti u tom sto Snjezana govori. Grażyna iz Poljske, takoder 1964 godina.
bošnjačkim
Ko ce od vas nacionalista da pogodi kojim jezikom govorim kada kazem \" J... vam majku nacionalisticku\"
Zasto neki smatraju da se u BiH treba govoriti 3 jezika a tu istu mogucnost iskljucuju u R Hrvatskoj i R Srbiji ? Hrvatski i srpski su jezici dosljaka u BiH i ne vidim razloga zasto bi mi u BiH upotrebljavali te jezike kad imamo svoj matrnji bosanski koji ima korijene koliko je stara i sama Bosna ?
Kao što sam uvijek i govorio jedini način je da se ukine ime jezika ili da se da ime koje ne određuje trenutne nacije. Najbliža odrednica jezika koji govorimo bi bila JUŽNO-SLAVENSKI. Nažalost prema komentarima ovdje se može vidjeti da su većina neobrazovani i....i koji pročitaju par članaka na internetu napisanih od nadri nekih i misle da su najpametniji. Sudeći po svemu ne piše nam se dobro dugo vremena u budućnost, i samo možemo računati da ćemo još više zaostajati. @Bosna ti si još jedan od nacionalista ništa bolji ili gori od srpskih ili hrvatskih. Jedan jezik za tvoju informaciju ne određuje neka knjiga napis ili slične, nego njegove karakteristike. Htio ti to priznati ili ne naš jezik spada u grupu slaveskih jezika i kao takav se izučava na univerzitetima u svijetu.
Kod nas ljudi sve sto misle sami o sebi i jedni o drugima lokalno je netacno. Bar nije tesko naci istinu, samo smatras tacnim suprotno ono sto smatra vecina. Kad jednom to se prihvati kao cinjenica, sve ostalo ce ici lako.
Procitaj , zapamti i reci neznalici pa neka zna kojim jezikom govori !! Preteca Bosanskog bio je Ilirski Mi nismo slaveni...Tacka.. Bosanski jezik nije slavenski Tacka ..Da ponovim korjen Bosanskog je Ilirski...Kriscanski misionar Cirilo Iliricu uzima kao osnovu za \"svoje \" pismo i naziva ga ??? Kako ? Naziva ga ćILIRICA ćILIRICA ćILIRICA Znaci nazivu jezika dodao prvo slovo svog imena tj ććć Franjevacki samostani u Bosni obiluju tekstovima pisanim na domacem-lokalnom jeziku Ilirica, kasnije Bosancica... Laz i iluzija je smatrati da Ilirska plemena u Iliriku kako se Bosna cesto zvala do dolaska Osmanlija nisu imali svoj jezik i svoje pismo....Okanite se literature sljedbenika Ilije Garasan PS Za naznalice i ovaj podatak Braca Konstantin i Mihael poznati kao Cirilo i Metodije rodjeni su u Thessaloniki -Grcka !
a BUGOJANSKI???
ljudevit Gaj, a gotovo istovremeno, i vuk Karadzic stvaraju iz iste baze (govor, narječje) standardne hrvatke i srpske jezike (koji dotad nsiu postojali). Iz te podudarnosti, ali i tadasnjoj vizji u Hvrata \"ilirskog pokreta\" i \"panslavizma\" nastaje cjelokupna danasnja konfizija. Niame , dotada, niti su hrvati, nit srbi imali standardne knjizevne jezike. Niti su se razumjeli koliko se dans razumiju.
\"Gramatika bosanskog jezika\" Frane Vuletića je pokušaj Austrougarske države da vještački nametne zajednički identitet kroz tzv, bošnjaštvo, bosanstvo, i sl. Pošto je taj pokušaj doživio fijasko, štampaju istu tu knjigu ali sada (1908.) pod imenom \"Gramatika srpsko-hrvatskog jezika\". Neka tebi jezik određuje Benjamin Kalaj, a ja ću se čvrsto držati Vuka Karadžića, kao što su sa ogomnim poštovanjem činili i Branko Radičević, Njegoš, Andrić, Meša Selimović... p.s. Pročitaj \"Za i protiv Vuka\" - M.Selimović, možda nešto i naučiš
Upravo si tim svojim tekstom jasno kazao da govoriš srpskim jezikom i da se oduvjek na ovim prostorima pričalo srpskim jezikom. Sveti Ćirilo i Metodije dva velika svetca u srpskoj pravoslavnoj crkvu su donijeli pismenost na ova područja i stvorili pismo Ćirilicu koju danas još samo Srbi pišu na ovim prostorima mada bi i vi trebali jer ste svi Srbi.
Fantasticna naucnica. Upravo sam za jedan dan procitao njenu knjigu i konacno se neko usudjuje izreci nesto sto mnogo nenacinalno zamaljenih ljidi misli i osjeca. A da ne govorimo o apsurdnosti prevodjena tekstova u tzv. jezike Bosne i Hercegovine. Koja farsa i tragedija sa svakog ko se usudjuje koristiti um.
-Jedan od najstarijih spomena bosanskog jezika imamo u notarskim knjigama grada Kotora: 3.jula 1436, mletački knez u Kotoru kupio je petnaestogodišnju djevojku \"bosanskog roda i heretičke vjere, zvanu bosanskim jezikom Djevenu\". -Ninski biskup u Peri pisao je 1581. g. fra J. Arsenigu \"bosanskim jezikom\". -Duvanjski biskup fra Pavle Dragičević 1735, piše da u Bosni ima devet svećenika koji u vršenju vjerskih obreda ispomažu \"bosanskim jezikom\", jer ne razumiju dobro crkvenoslavenski. Dodaje da je učenim katolicima u razgovorima sa pravoslavcima dovoljno da poznaju bosanski jezik.