BiH
0

Koalicija "Prvi mart": Zatvorene liste i cenzus ugrožavaju zastupljenost Bošnjaka u RS-u

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart" upozorila je danas predstavnike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da ne dozvole izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Naglašavaju da bi izmjena Izbornog zakona dodatno otežala poziciju političkih organizacija koje okupljaju povratnike u oba bh. entiteta, a posebno Bošnjake u RS-u, koji trenutno jedini imaju ostvarenu političku zastupljenost u NSRS i u državnom parlamentu.

Koalicija "Prvi mart" smatra da zatvorene liste potpuno ugrožavaju mogućnost stvaranja koalicija više političkih stranaka,“ jer svi znaju da iz svake izborne jedinice možemo računati na maksimalno jednog izabranog, čime prvi na listi ostaje jedini koji ima za šta da se bori, dok se gubi motivacija ostalim kandidatima na aktivno učešće, a samim tim i strankama", stoji u pismu koalicije "Prvi mart".

U pismu se ističe da građani nisu upoznati ni sa pojmom cenzusa, koji znači da stranke koje ga ne pređu ne učestvuju u raspodjeli mandata.

"Nema nikakvog alternativnog rješenja na pitanje drugačijeg pristupa funkcionisanju biračkih odbora, gdje vladajuće stranke iz RS-a preko fiktivnih političkih subjekata osiguravaju potpunu političku kontrolu nad procesom. Isto vrijedi i za izbor članova opštinskih izbornih komisija. Izborno zakonodavstvo treba mijenjati, ali ono što se nudi može donijeti samo pogoršanja", zaključak je Koalicije "Prvi mart".