{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koalicija "Prvi mart": Vrijeme je za treću politiku u RS-u protiv SDS-a i SNSD-a

F
9.1.2016. u 22:00
42
65
Koalicija "Prvi mart": Vrijeme je za treću politiku u RS-u protiv SDS-a i SNSD-a
42
Koalicija "Prvi mart": Vrijeme je za treću politiku u RS-u protiv SDS-a i SNSD-a
Foto: Arhiv/Klix.ba
Koalicija "Prvi mart" najavila je danas pripremu novog programa djelovanja usmjerenog ka zaštiti bošnjačke povratničke zajednice u entitetu Republika Srpska, ali i generalno okupljanja svih onih građana koji žive na području RS-a, a koji se ne slažu sa politikama koje vode SNSD i SDS.
Navode da nakon današnje "drske manifestacije nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH", postaje jasno da se u ovoj zemlji uspostavlja stvarnost krojena po mjeri Milorada Dodika, a da će najveće žrtve takvog odnosa biti građani nesrpske nacionalnosti u RS-u, ali i svi oni koji se s njom ne slažu, bez obzira na svoju etničku ili vjersku pripadnost.

Edin Ikanović iz Kolacije "Prvi mart" rekao je da je potrebno je da istupe s novom generacijom mladih političkih predstavnika bošnjačke zajednice, koji će se baviti stvarnim problemima, te adekvatno artikulisati zahtjeve povratnika u pristupu obrazovanju, zapošljavanju, resursima, i reformi lokalne samouprave.

"Sve su to pitanja za koja rješenja moramo iznalaziti u regionu, gdje su se brojno manjinske grupe izborile za položaj. Pravo na bosanski jezik, proporcionalna zastupljenost u policijskim snagama, posebna izdvajanja u budžetima za bošnjačka i hrvatska udruženja, sve su to teme na kojima moramo raditi", kazao je Ikanović.

Dodao je da postoje brojni Bošnjaci u različitim političkim strankama koji su obrazovani i sposobni, kao što postoje i brojni oni koji djeluju u svojoj zajednici kao privrednici, učitelji, ljekari, advokati, a koji nisu imali priliku da se izbore i predstavljaju interes zajednice.

"Postoje i brojni građani, bez obzira na etničku pripadnost, koji prepoznaju potrebu ozbiljne treće politike u entitetu RS, između onoga što nude snage okupljene oko SNSD-a i one okupljene oko SDS-a. U toj igri, naš pristup ne može biti ad hoc, od problema do problema, već moramo znati šta hoćemo da postignemo do sutra, šta za dva mjeseca, a šta za 10 godina", podvukao je Ikanović, saopćeno je iz Kolacije "Prvi mart".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: