BiH
42

Koalicija "Prvi mart": Vrijeme je za treću politiku u RS-u protiv SDS-a i SNSD-a

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Koalicija "Prvi mart" najavila je danas pripremu novog programa djelovanja usmjerenog ka zaštiti bošnjačke povratničke zajednice u entitetu Republika Srpska, ali i generalno okupljanja svih onih građana koji žive na području RS-a, a koji se ne slažu sa politikama koje vode SNSD i SDS.

Navode da nakon današnje "drske manifestacije nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH", postaje jasno da se u ovoj zemlji uspostavlja stvarnost krojena po mjeri Milorada Dodika, a da će najveće žrtve takvog odnosa biti građani nesrpske nacionalnosti u RS-u, ali i svi oni koji se s njom ne slažu, bez obzira na svoju etničku ili vjersku pripadnost.

Edin Ikanović iz Kolacije "Prvi mart" rekao je da je potrebno je da istupe s novom generacijom mladih političkih predstavnika bošnjačke zajednice, koji će se baviti stvarnim problemima, te adekvatno artikulisati zahtjeve povratnika u pristupu obrazovanju, zapošljavanju, resursima, i reformi lokalne samouprave.

"Sve su to pitanja za koja rješenja moramo iznalaziti u regionu, gdje su se brojno manjinske grupe izborile za položaj. Pravo na bosanski jezik, proporcionalna zastupljenost u policijskim snagama, posebna izdvajanja u budžetima za bošnjačka i hrvatska udruženja, sve su to teme na kojima moramo raditi", kazao je Ikanović.

Dodao je da postoje brojni Bošnjaci u različitim političkim strankama koji su obrazovani i sposobni, kao što postoje i brojni oni koji djeluju u svojoj zajednici kao privrednici, učitelji, ljekari, advokati, a koji nisu imali priliku da se izbore i predstavljaju interes zajednice.

"Postoje i brojni građani, bez obzira na etničku pripadnost, koji prepoznaju potrebu ozbiljne treće politike u entitetu RS, između onoga što nude snage okupljene oko SNSD-a i one okupljene oko SDS-a. U toj igri, naš pristup ne može biti ad hoc, od problema do problema, već moramo znati šta hoćemo da postignemo do sutra, šta za dva mjeseca, a šta za 10 godina", podvukao je Ikanović, saopćeno je iz Kolacije "Prvi mart".