BiH
44

Koalicija "Prvi mart": Neizbrisiva odluka za koju nisu važni stavovi trenutnih nosilaca funkcija u RS-u

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Koalicija "Prvi mart" pozdravlja Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojim je Dan RS-a proglašen neustavnim, a prateći ranije mišljenje Evropske komisije za demokratiju putem prava pri Vijeću Evrope.

Koalicija ne spori pravo na obilježavanje vjerskog praznika pravoslavne zajednice - Svetog Arhiđakona Stefana, ali ovaj datum ne može biti službeni praznik institucija, zbog činjenice da obilježava dan kada je Skupština srpskog naroda u BiH proglasila "Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH", saopćeno je.

"Način organizovanja ove 'skupštine' predstavlja suprotnost principima prava na samoopredijeljenje, te je protivno i Ustava SFRJ iz 1974., ali i mišljenju Badinterove komisije. Sam oblik organizovanja kojem su pristupili zastupnici SDS-a, SPO-a i dio Reformista te 1992. godine, predstavlja formiranje parainstitucija zasnovanih na etničkoj isključivosti, koje je bilo neprihvatljivo tada, pa tako i danas za evropske vrijednosti i zaštitu moderne demokratije", ističu iz Prvog marta.

"S tim u vezi, smatramo da 9. januar ne treba biti službeni praznik, te da je u interesu građana Bosne i Hercegovine da se što prije utvrde zajednički državni praznici. Za koaliciju "Prvi mart" u konačnici nije relevantno kako će po ovom pitanju postupati Milorad Dodik, te je jedino bitno da ova odluka ima pravno i vrijednosno utemeljenje koje je neizbrisivo", kazao je Edin Ikanović iz koalicije "Prvi mart".

"Koalicija Prvi mart napominje člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da je do ove pozicije došao zahvaljujući glasovi Bošnjaka, Hrvata, ali i drugih građana BiH sa područja RS-a, kao protuteža rigidnim nacionalističkim porukama i odnosom SNSD-a u posljednjih osam godina. Nespremnost opozicije u RS-u da ponudi racionalne i zdrave nove političke ideje, koje neće biti fokusirane na političke priče koje u ovom entitetu dominiraju od 1992. godine, predstavljaju dokaz demokratske nedozrelosti i trajno će najviše štete donijeti građanima koji žive na ovom području", rekao je Ikanović.