{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koalicija Prvi mart traži smjenu ministra Sredoja Novića

18.3.2013. u 12:30
1
11
Koalicija Prvi mart traži smjenu ministra Sredoja Novića
1
Koalicija Prvi mart traži smjenu ministra Sredoja Novića
Građanska koalicija Prvi mart uputila je danas svim strankama u Parlamentarnoj skupštini BiH koje ne poriču genocid zahtjev za pokretanje incijative za opoziv ministra civilnih poslova, Sredoja Novića.
U zahtjevu upućenom na adrese poslaničkim klubovima HSP-a, SDA, SDP-a, DNZ-a, SBBIH-a, HDZ-a 1990 , HDZ-a, Narodne stranke Radom za boljitak, SBIH-a se navodi:

"Poštovani,

Pišem Vam u ime građanske koalicije Prvi mart, povodom recentnih izjava, odnosno objelodanjivanja dokaza o u najmanju ruku sumnjivoj ratnoj prošlosti sadašnjeg ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Sredoja Novića.

Nakon izjava u kojima Nović uživanje slobode kretanja i slobode izbora prebivališta građana BiH karakterizira kao 'srebrenizaciju', mi u Prvom martu cijenimo da više nije u stanju u dobroj vjeri i objektivno obavljati posao ministra civilnih poslova BiH.

Na stranu činjenica da u svojstvu državnog ministra koristi u najmanju ruku huškački jezik, usmjeren protiv građana druge etničke pripadnosti, Nović je demonstrirao da je u svom zvaničnom kapacitetu spreman učestvovati ili podsticati diskriminaciju povratnika u entitet Republika Srpska.

Usto, građanska koalicija Prvi mart objelodanila je dokaze koji u najmanju ruku ukazuju na sumnjivu ratnu prošlost Sredoja Novića, imajući na umu mjesto i ulogu koju je imao između 1992. i 1995. godine u hijerariji tzv. resora državne bezbjednosti RS (u daljem tekstu: RDB).

Naime, dokumenti čija je autentičnost nesumnjiva i koji su korišteni kao dokazi pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u procesima protiv Slobodana Miloševića, Momčila Krajišnika i Radoslava Brđanina, ne ostavljaju nikakve sumnje u to da je RDB u svom institucionalnom kapacitetu bila izravno uključena u etničko čišćenje nesrba (Bošnjaka, Hrvata i ostalih) sa teritorije današnjeg entiteta Republika Srpska.

Dokument koji vam dostavljamo u prilogu, pak, navodi na zaključak da je Nović, u kapacitetu koji je tada imao u hijerarhiji RDB-a ili učestvovao ili nadzirao ili bio obaviješten, a propustio da poduzme korake da spriječi nasilje koje je za rezultat imalo progon blizu trista hiljada nesrba sa teritorije regije Banja Luka.

Kao građani BiH smatramo da osoba koja je u jednom trenutku obnašala funkciju nadzora ili bila zaposlena u instituciji koja je direktno učestvovala u protjerivanju i etničkom čišćenju ne može obavljati posao državnog ministra, te u svrhu uklanjanja iz javnog života osoba povezanih sa etničkim čišćenjem smatramo da Nović treba da podnese ostavku.

Ovim putem vas obavještavamo da očekujemo od poslanika vaše partije u Predstavničkom, odnosno Domu naroda Parlamentarne Skupštine BiH da zatraže da se do kraja i detaljno objelodani uloga koji je aktuelni ministar civilnih poslova imao u etničkom čišćenju Banje Luke i da shodno rezultatima poduzmu potrebne korake, uključujući i inicijativu za njegov opoziv. Cijenimo da s obzirom na težinu počinjenih zločina, nijedna osoba koja je na bilo koji način bila uključena u etničko čišćenje ne može obavljati javnu funkciju".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: