{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koalicija "Prvi mart" poziva Novića da podnese ostavku

F
15.3.2013. u 13:40
0
16
Koalicija "Prvi mart" poziva Novića da podnese ostavku
0
Koalicija "Prvi mart" poziva Novića da podnese ostavku
Emir Suljagić (Foto: Srna)
Građanska koalicija “Prvi mart” najoštrije osuđuje izjavu državnog ministra civilnih poslova Sredoja Novića o "srebrenizaciji" BiH koja predstavlja otvorenu prijetnju aktivistima ove koalicije i najavu nastavka kampanje pravnog nasilja prema povratnicima u entitet Republika Srpska, saopćeno je danas iz "Prvog marta".
Ta koalicija poziva Novića da podnese ostavku.

"Poslije njegove jučerašnje izjave, ako je ikada i bilo, sada više nema nikakve sumnje da Nović u svom zvaničnom kapacitetu aktivno radi na podrivanju Aneksa 7. i Ustava Bosne i Hercegovine.

Uz to, jasno je da je upravo Nović ruka koja iz sjene upravlja nezakonitom i protivustavnom kampanjom administrativnog etničkog čišćenja koje MUPRS-a provodi protiv povratnika u istočnoj Bosni.

Ovo je još jedan u nizu napada na ustavne, zakonite i demokratske aktivnosti „Prvog marta“ te se koristimo i ovom prilikom da poručimo Noviću da ćemo nastaviti raditi ono što smo radili u kampanji Glasaću za Srebrenicu", citat je iz saopćenja Koalicije "Prvi mart".

Ako je demokratska i zakonita borba za prava povratnika u RS "srebrenizacija“ Bosne i Hercegovine, onda jedino što Sredoju Noviću preostaje jeste "banjalučizacija“, na način na koji je to radio između 1992. i 1995. godine kada je upravljao resorom državne sigurnosti u Banjoj Luci, navedeno je također.

"U to ime, pozivamo Novića da javnosti objasni njegovu ulogu u etničkom čišćenju regije Banja Luka od oko tristo hiljada Bošnjaka, Hrvata i ostalih, kao što se vidi iz dokumenta koji je korišten kao dokaz na suđenju u Haškom tribunalu Slobodanu Miloševiću, Momčilu Krajišniku i Radoslavu Brđaninu, a koji 'Prvi mart' objavljuje i prilaže uz ovo saopćenje. Nema nikakve sumnje da je Nović, s obzirom na mjesto i ulogu koju je imao u resoru državne bezbjednosti ili bio direktno uključen ili nadzirao ili bio obaviješten o nasilju nad nesrbima u banjalučkoj regiji između 1992. i 1995. godine. Smatramo da osoba koja obnaša funkciju nadzora nad institucijom koja je direktno učestvovala u protjerivanju i etničkom čišćenju ne može obavljati posao državnog ministra te u svrhu uklanjanja iz javnog života osoba povezanih s etničkim čišćenjem, pozivamo Novića da podnese ostavku", navela je Građanska koalicija "Prvi mart".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: