Koalicija Prvi mart
0

Istražiti diskriminaciju koju MUP RS provodi protiv Asocijacije studenata Srebrenice

FENA
Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart" pozdravlja nastojanja Institucije ombudsmena za ljudska prava u Bosni i Hercegovini i njihovo djelovanje na nastavku istrage protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Okružnog tužilaštva u Bijeljini te Porezne uprave RS - Područnog centra Zvornik.

Naime, posljednja tri mjeseca, Asocijacija studenata Srebrenice, jedna od članica kampanje "Glasaću za Srebrenicu" i Koalicije "Prvi mart" nalazi se pod stalnim pritiskom i napadima institucija entiteta Republika Srpska, kojim se nastoji zaustaviti proces građanskog organiziranja povratnika u Srebrenici, pa tako i u cijelom entitetu, saopćeno je iz Koalicije "Prvi mart".

Stalne istrage i kontrole, kakvim nije bilo predmet niti jedno drugo udruženje na prostoru Srebrenice, a vjerovatno i vrlo malo njih na prostoru cijele Republike Srpske, nastavljaju se ovih dana, uz jasne političke instrukcije koje "nezavisno" pravosuđe i MUP imaju iz vrha SNSD-a i entiteta RS-a da utvrde navodni pritisak na slobodu biračkog opredjeljenja na lokalnim izborima 2012. godine. Istovremeno, MUPRS-a je naložio ispitivanje cijelog niza građana Srebrenice, te premda ne postoji niti jedna izjava koja bi mogla potvrditi da je bilo pritisaka ili nezakonitih radnji u vezi s izbornim procesom, napadi na Asocijaciju studenata Srebrenice se nastavljaju, navodi se u saopćenju.

Ovim postupcima institucije entiteta RS-a izravno negiraju i odluke Suda BiH, te stav Centralne izborne komisije BiH, kojim je potvrđena legalnost izbora u Srebrenici, ignorirajući tako nadležne organe, te vodeći paralelne istrage koje dovode u pitanje čak i rad i odluke državnih institucija, stav je Koalicije "Prvi mart".

U vezi s ovim Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart" je od Institucije ombudsmena za ljudska prava zatražila da utvrdi da je riječ o diskriminatornoj praksi koja djeluje protiv slobode udruživanja i slobode okupljanja pripadnika bošnjačke zajednice povratnika u Srebrenicu, navodeći da se to može dokazati putem ranijeg postupanja Porezne uprave i MUPRS-a prema drugim udruženjima koja se nalaze u nadležnosti Područnog centra Zvornik.

Nejednak tretman i institucionalna diskriminacija je svakako još jedna od prepreka na koju računamo da će se naći ispred koalicije "Prvi mart" u godinama koje su pred nama, te pozivamo sva naša udruženja na hrabrost i jedinstvo, a institucije države na aktivnu zaštitu povratnika, navodi se u saopćenju.