{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koalicija "Prvi mart" podnosi krivičnu prijavu protiv Čađe

F
11.4.2013. u 13:56
1
0
Koalicija "Prvi mart" podnosi krivičnu prijavu protiv Čađe
1
Koalicija "Prvi mart" podnosi krivičnu prijavu protiv Čađe
Nakon što je Osnovni sud Srebrenica obustavio prekršajni postupak protiv više građana bošnjačke etničke pripadnosti s ocjenom neosnovanosti tvrdnje Policijske stanice Srebrenica o prekršaju - dostavljanja neistinitih i netačnih podataka prilikom prijave prebivališta, Koalicija "Prvi mart" traži utvrđivanje odgovornosti za zloupotrebu službenog položaja u ovom predmetu unutar struktura policije i MUP-a Republike Srpske.
S tim u vezi, posebno treba imati u vidu da će ovlašteni predstavnici PS Srebrenica žalbe na ovo rješenje Osnovnog suda podnijeti Okružnom sudu u Bijeljini, čime opet postoji rizik politizacije postupka, smatraju u Koaliciji.

Za prijave protiv osoba u prekršajnom postupku, predstavnici policije su koristili istu argumentaciju kojom su se rukovodili pri poništenju više od 300 prijava prebivališta građanima bošnjačke etničke pripadnosti.

U Koaliciji pojašnjavaju da je razlika u tome što su u prekršajni postupak uključeni oni koji su odjavili prebivalište u međuvremenu, a prije svega zbog neriješenih odnosa i garancija prava iz zdravstvene zaštite, stipendija, te socijalne zaštite.

Osobe kojima je prebivalište poništila Policijska stanica Srebrenica, nisu odjavili i promijenili prebivalište nakon izbora, što njihovu poziciju u smislu odgovornosti čini još povoljnijom.

Poništena prebivališta, PS Srebrenica je već ocijenila pravosnažnim, budući da građani nisu na vrijeme podnijeli žalbe, a iz razloga nedostavljanja rješenja i falsifikacije procedure službenih osoba lokalne policije.

Imajući sve ovo u vidu, Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart", podnijet će krivične prijave protiv ministra unutrašnjih poslova RS-a Stanislava Čađe i nepoznatih osoba koje su unutar policijskih struktura učestvovale u ovom očiglednom i sistematskom napadu na povratnike.

Postupanje i istraga bit će zatražena od Tužilaštva BiH, a u skladu sa članom 145. Krivičnog zakona BiH - povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina te krivičnog djela iz člana 146. - sprječavanje povratka izbjeglih i rasljenih osoba.

Od Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH iz Koalicije traže nastavak istrage te hitno izdavanje preporuka za postupanje u smislu obeštećenja oštećenih osoba kao i rješavanja statusa osoba kojima su prijave prebivališta poništene, najavljeno je iz Koalicije "Prvi mart".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: