{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koalicija "Prvi mart" podnosi krivičnu prijavu protiv Čađe

F
11.4.2013. u 13:56
1
0
Koalicija "Prvi mart" podnosi krivičnu prijavu protiv Čađe
1
Koalicija "Prvi mart" podnosi krivičnu prijavu protiv Čađe
Nakon što je Osnovni sud Srebrenica obustavio prekršajni postupak protiv više građana bošnjačke etničke pripadnosti s ocjenom neosnovanosti tvrdnje Policijske stanice Srebrenica o prekršaju - dostavljanja neistinitih i netačnih podataka prilikom prijave prebivališta, Koalicija "Prvi mart" traži utvrđivanje odgovornosti za zloupotrebu službenog položaja u ovom predmetu unutar struktura policije i MUP-a Republike Srpske.
S tim u vezi, posebno treba imati u vidu da će ovlašteni predstavnici PS Srebrenica žalbe na ovo rješenje Osnovnog suda podnijeti Okružnom sudu u Bijeljini, čime opet postoji rizik politizacije postupka, smatraju u Koaliciji.

Za prijave protiv osoba u prekršajnom postupku, predstavnici policije su koristili istu argumentaciju kojom su se rukovodili pri poništenju više od 300 prijava prebivališta građanima bošnjačke etničke pripadnosti.

U Koaliciji pojašnjavaju da je razlika u tome što su u prekršajni postupak uključeni oni koji su odjavili prebivalište u međuvremenu, a prije svega zbog neriješenih odnosa i garancija prava iz zdravstvene zaštite, stipendija, te socijalne zaštite.

Osobe kojima je prebivalište poništila Policijska stanica Srebrenica, nisu odjavili i promijenili prebivalište nakon izbora, što njihovu poziciju u smislu odgovornosti čini još povoljnijom.

Poništena prebivališta, PS Srebrenica je već ocijenila pravosnažnim, budući da građani nisu na vrijeme podnijeli žalbe, a iz razloga nedostavljanja rješenja i falsifikacije procedure službenih osoba lokalne policije.

Imajući sve ovo u vidu, Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart", podnijet će krivične prijave protiv ministra unutrašnjih poslova RS-a Stanislava Čađe i nepoznatih osoba koje su unutar policijskih struktura učestvovale u ovom očiglednom i sistematskom napadu na povratnike.

Postupanje i istraga bit će zatražena od Tužilaštva BiH, a u skladu sa članom 145. Krivičnog zakona BiH - povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina te krivičnog djela iz člana 146. - sprječavanje povratka izbjeglih i rasljenih osoba.

Od Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH iz Koalicije traže nastavak istrage te hitno izdavanje preporuka za postupanje u smislu obeštećenja oštećenih osoba kao i rješavanja statusa osoba kojima su prijave prebivališta poništene, najavljeno je iz Koalicije "Prvi mart".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: