{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suljagić: Pravo na slobodu kretanja i prebivališta ne može ograničavati niko, pa ni Dodik

F
6.4.2013. u 15:08
4
3
Suljagić: Pravo na slobodu kretanja i prebivališta ne može ograničavati niko, pa ni Dodik
4
Suljagić: Pravo na slobodu kretanja i prebivališta ne može ograničavati niko, pa ni Dodik
Emir Suljagić (Foto: Klix.ba)
Rješenja Suda u Srebrenici, kojim su jučer obustavljeni prekršajni postupci koje je pokrenuo MUP RS-a zbog navodnog kršenja Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, predstavljaju krah pokušaja kriminalizacije slobode kretanja u BiH, izjavio je za agenciju FENA koordinator Građanske inicijative “Prvi mart” Emir Suljagić.
On je naglasio da je MUP RS-a vođenjem ovih postupaka kršio Ustav BiH i Zakon o prebivalištu i boravištu građana BiH.

"To je rađeno po direktnim instrukcijama iz vrha tog entiteta, od predsjednika RS-a Milorada Dodika i tadašnjeg ministra MUP-a RS-a Stanislava Čađe do funkcionera na nižim nivoima vlasti", kazao je Suljagić.

Dodao je da su ova sudska rješenja dokazala da su dva prava u Bosni i Hercegovini nenarušiva i sveta, a to su pravo na slobodu kretanja i pravo na slobodu izbora prebivališta.

"Ta dva prava ne mogu i neće biti predmet bilo čije individualne volje, pa makar taj neko bio Milorad Dodik, Rajko Vasić, Stanislav Čađo ili bilo ko drugi", potcrtao je Suljagić.

Koordinator za pitanja ljudskih prava u Građanskoj inicijativi “Prvi mart” Nedim Jahić istakao je da su jučerašnja sudska rješenja pokazala da su službenici Policijske stanice Srebrenica koji su do sada povratnicima u taj grad poništavali potvrde o prebivalištu to radili isključivo iz političkih motiva i etničke diskriminacije.

"To je jasno vidljivo iz činjenie da su svi građani kojima su poništene potvrde bili bošnjačke nacionalnosti, iako u Srebrenici ima veliki broj građana srpske nacionalnosti koji su pred izbore došli iz Srbije i registrovali se u Srebrenici, a da nikad nisu bili predmet nikakve istrage", tvrdi Jahić.

Najavio je da će Inicijativa podnijeti krivične prijave i tražiti da bude utvrđeno ko je zloupotrijebio službeni položaj u političke svrhe, kao i da u skladu sa Zakonom o prebivalištu i boravištu građana BiH bude utvrđeno koje su osobe prijavljene u Srebrenici i drugim gradovima Podrinja, a trenutno žive u Srbiji.

"Svi kojima su poništene potvrde imaju pravo da ponovo prijave prebivalište u Srebrenici ili bilo gdje drugo gdje žive, odnosno odakle vode porijeklo", rekao je Jahić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: