BiH
4

Građanska koalicija ''Prvi mart'': Stanislav Čađo laže

FENA
Stanislav Čađo
Stanislav Čađo
Na osnovu saopćenja MUPRS-a, Građanska koalicija ''Prvi mart'' smatra da ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo laže, a da njegovi službenici provode politiku otvorenog kršenja Aneksa 7., Ustava BiH i Zakona o prebivalištu, saopćili su iz Građanske koalicije.

MUPRS- a tvrdi da je izvršio 900 provjera od kojih je, navodno utvrđeno da je u 300 slučajeva riječ o fiktivnim prijavama, navodi Koalicija "Prvi mart" u saopćenju.

Navode da je zakonski osnov za izdana rješenja ''izražena sumnja u mogućnost'' da je došlo do djela koje uopće ne postoji ni u Zakonu o prekršajima ni o Krivičnom zakonu niti jednog nivoa vlasti. Zakonska osnova je definirana u najboljoj udbaškoj tradiciji, po ugledu na ''prijateljske'' režime u Bjelorusiji i Sjevernoj Koreji, kaže se u saopćenju.

Koalicija "Prvi mart" upozorava da je MUPRS-a, odnosno lokalna policijska stanica, ovim prekršili član 20. državnog Zakona o prebivalištu i boravištu, koji propisuje olakšane uvjete za prijavu prebivališta povratnika.

MUPRS- a nezakonitu praksu obrazlaže tvrdnjom da procesom provjere nisu obuhvaćene osobe za koje je, kako stoji u saopćenju ''utvrđeno da su rođena i živjela u Srebrenici i posjeduju imovinu na području ove općine, a imaju status raseljenog ili izbjeglog lica ili privremeno borave u inostranstvu.''

  • Ova tvrdnja je potpuno neistinita, budući da nam se najmanje deset građana Srebrenice koji su rođeni u Srebrenici, imaju imovinu u Srebrenici i vratili su se i žive na prostoru ove općine - rečeno je u saopćenju Koalicije "Prvi mart" .

Pokušavajući argumentovati, dalje navode, da nezakonitom poništavanju prebivališta i ličnih dokumenata građanima nesrpske nacionalnosti svjedoči i slučaj građanina K.M. rođenog u Osatici (Srebrenica) koji ima imovinu u Srebrenici, te građanki R. B. rođenoj u Liješću (Srebrenica), prijavljenoj na svojoj prijeratnoj adresi na kojoj još ima imovinu, čija je obnova uvjetovana prijavom prebivališta.

Građanska koalicija ''Prvi mart'' navodi da će zatražiti od Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH da izvrši istragu, te zatraži od MUPRS-a da se dostavi spisak osoba koje su bile predmetom nezakonite istrage, čime će se utvrditi da su isključivo građani bošnjačke etničke pripadnosti bili nesrazmjerno predmetom institucionalne diskriminacije koju provodi Stanislav Čađo.

Dodaju da će tokom iduće sedmice podnijeti i krivične prijave protiv postupajućih službenika u lokalnoj policijskoj stanici.