Koalicija Preokret
0

"Ko su Dodikovi saveznici u secesiji?"

Sarajevo-x.com
Nositeljica liste Koalicije Preokret: GDS BiH i NEP BiH za Parlamentarnu skupštinu BiH Radmila Preininger i kandidati na listi za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona Dubravka Softić i Memsud Kadrić pozvali su premijera Republike Srpske Milorada Dodika da javno kaže ko su mu "saveznici u osamostaljivanju RS".

"Milorad Dodik je najavio da će u naredne četiri godine RS biti samostalna i da to neće biti unilateralan čin. Neka Dodik javno kaže ko su mu saveznici u protuustavnom djelovanju ugrožavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine u hrvatskom i bošnjačkom narodu", pozvali su kandidati Koalicije Preokret.

Preininger, Softić i Kadrić tvrde kako niko nema saglasnost građana za takav dogovor, te da bi pokušaj secesije Bosnu i Hercegovinu uveo u još težu krizu nesagledivih posljedica.

"Niko nema saglasnost građana za takvo djelovanje, pa bi pokušaj secesije Bosnu i Hercegovinu uveo u još težu krizu katastrofalnih razmjera. Čak i Dejtonski ustav, u koji se Dodik zaklinje, isključuje mogućnost secesije, pa bi svaki unilateralan ili multilateralan čin u tom smislu bio protuustavan i avaturistički", zaključuju kandidati, navodi se u saopćenju za javnost.