Kradu ih...
36

Ko se igra vatrom? U mnogim sarajevskim zgradama nedostaje protupožarna oprema

M. A.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Fotoreporter portala Klix.ba je nakon dva velika požara u stambenim zgradama u sarajevskim naseljima Grbavica i Stup posjetio nekoliko zgrada u glavnom gradu BiH te se uvjerio da u mnogim od njih nedostaju protupožarni aparati i hidrantska crijeva koja su nužna za sprečavanje širenja vatre.
Za samo nekoliko dana u objektima zajedničkog stanovanja u Sarajevu izbila su dva požara koja su nanijela veliku materijalnu štetu na nekoliko stanova, a jučerašnje izbijanje vatre u jednoj od zgrada kompleksa Tibra u sarajevskom naselju Stup završilo je i smrtnim ishodom.

Međutim, simptomatično je da u mnogim haustorima stambenih grada u Sarajevu ipak ne postoji osnovna oprema koja je nužna za borbu s vatrom do dolaska vatrogasaca, a nešto stariji stanari kažu da to prije nije bio slučaj.

Jedan stariji bračni par, koji stanuje na Grbavici u blizini zgrade u kojoj je prije nekoliko noći izbio požar, kazao je za Klix.ba da je prije rata na svakom spratu postojao barem po jedan protupožarni aparat i vatrogasno crijevo u funkciji.

Također su naveli da svi stanari redovno plaćaju upraviteljima njihove usluge i da su potencijalno oni prava adresa za pitanje zašto ovi predmeti nedostaju u zgradama zajedničkog stanovanja.

Eldin Fakić, predsjednik Udruženja upravitelja stambeno-poslovnih zgrada Federacije BiH, kaže kako se aparati za gašenje požara i hidrantska oprema dostavljaju u stambene zgrade po zahtjevu samih stanara, tj. predsjednika kućnog savjeta.

"Ta oprema se nabavlja po zahtjevu stanara, ali kada je upravitelji postave, ona biva ukradena kroz nekoliko dana. Znači, mi stavimo i aparate za gašenje požara i hidrantska crijeva na svaki od spratova, ali ih neko u rekordnom roku otuđi. Ja mislim da nije rješenje da ih krijemo u podrumima, nema svrhe. To je problem koji postoji otkako postoje i stambene zgrade. Ukoliko upravitelji ne nabave, što je rijetkost, tu opremu doniraju općine ili nabave vlasnici, ali ona opet nestane", ističe Fakić.

On navodi kako su i pojedini mediji ne tako davno objavili snimak sigurnosnih kamera kako čovjek ide od sprata do sprata i krade ovu opremu koja je, prema njegovim riječima, neophodna za sprečavanje nemilih događaja kao što su požari na Stupu i Grbavici.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović govori kako postoji zakonska regulativa kojom se upraviteljima naređuje da obavezno postave hidrantska crijeva i protupožarne aparate u stambene zgrade, ali se slaže da su krađe veliki problem.

"Uveliko se mora poraditi na sistemu zaštite tih stvari. Eh sad, hoće li se ti aparati zaključavati, čuvati u nekim posebnim kutijama ili hoće li se ugraditi videonadzor kako bi se imao uvid u to ko krade opremu, to je već stvar koju trebaju riješiti upravitelji i stanari, tj. predstavnici etažnih vlasnika. Uglavnom, postoji zakonska regulativa kojom su upravitelji dužni da na svaki sprat postave protupožarni aparat i hidrantsku opremu", zaključak je ministra Filipovića.

I dok se nadležni dogovore i osmisle način da zaštite opremu, evidentno je da će stanari morati dodatno voditi računa ili sami kupovati opremu kako bi zaštitili svoju imovinu.