Nakon 4 godine
39

Ko će na čelo FUP-a? Pojedini smatraju da je konkurs obesmišljen

S. Š.
Federalna uprava policije bi nakon četiri godine trebala dobiti direktora (Foto: T. S./Klix.ba)
Federalna uprava policije bi nakon četiri godine trebala dobiti direktora (Foto: T. S./Klix.ba)
Izbor novog direktora Federalne uprave policije (FUP) konačno je priveden kraju nakon što su jučer održani završni intervjui sa kandidatima. Sada su na redu FMUP i na kraju Vlada FBiH.
U završnoj utrci za novog direktora FUP-a ostali su Svevlad Hoffmann i Ensad Korman, obzirom da ispunjavaju sve uslove koji su prema Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH propisani.

Vlada FBiH će, nakon što Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavi odluku, imenovati direktora FUP-a na osnovu bodovne liste koju je utvrdio Nezavisni odbor, a sve se to mora odigrati u narednih 30 dana.

Ono što je veoma bitno istaći kada se radi o ovom procesu jeste to da se na pozicijama direktora FUP-a i Federalnog ministra unutrašnjih poslova (FMUP) ne mogu nalaziti osobe iz redova istog naroda.

Podsjetit ćemo da je na čelu FMUP-a trenutno Aljoša Čampara (Bošnjak), Korman je kandidat iz reda bošnjačkog, a Hoffman iz reda hrvatskog naroda.

Ukoliko Čampara ostane na funkciji federalnog ministra, Svevlad Hoffmann bi onda trebao preuzeti vodstvo federalne policijske agencije u naredne četiri godine, kao kandidat iz reda Hrvata.

Međutim, ukoliko na čelo FUP-a dođe Korman, onda bi nesumnjivo proces otišao u sudskom smjeru, što nam je potvrdio Nermin Pećanac, bivši Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS
Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS

"Ukoliko bi Korman došao na čelo federalne policije, u tom slučaju bi to rješavao Vrhovni sud FBiH. Drugi kandidat, u ovom slučaju Hoffmann, bi pokrenuo sudski postupak. Zapravo, svaki izbor će za sobom potegnuti probleme i sudske procese", kazao nam je Pećanac.

U jednu ruku, Pećanac smatra da je ovaj konkurs za imenovanje direktora FUP-a obesmišljen, s obzirom da čitav ovaj proces traje već duže od četiri godine.

"Nažalost, politika je ušla duboko u pore sigurnosnih službi. Ona priča o depolitizaciji politike mi djeluje kao bajka. Ne gleda se više ko je kakav kandidat, da li kvalifikovan za tu poziciju, kakve su njihove reference...", smatra Pećanac.

Dodaje i da ovo nije baš "pravo vrijeme" za imenovanje direktora FUP-a, te da će izazvati mnoge potrese - političke prirode.

"FUP je u u posljednje vrijeme, od konkursa, do nekih unutrašnjih problema - na bazi međuljudskih odnosa - diskreditovan. U ovom trenutku, ništa nećemo napraviti i krenut ćemo sa još većim problemima u federalnoj policiji, kao jednoj veoma važnoj instituciji", smatra Pećanac.

Direktor Federalne uprave policije, kako kaže Pećanac, je pozicija od izuzetnog poštovanja i značaja te kao takva od iznimne je važnosti da se na čelu nalazi osoba koja će svojim kvalitetima voditi upravu - bez obzira kojem narodu pripadao.

"Policija je jedna od rijetkih institucija koja radi - sa svim manama. Sav problem polazi od rukovodstva. Policajci su ti koji skupljaju gelere zbog nesposobnog rukovodstva", ističe Pećanac.