Hoffman vs. Korman
24

Završeni intervjui s kandidatima za direktora FUP-a, sada su na potezu Čampara i Vlada FBiH

D. Be.
Svevlad Hoffman i Ensad Korman (Foto: T. S./Klix.ba)
Svevlad Hoffman i Ensad Korman (Foto: T. S./Klix.ba)
Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman i savjetnik direktora Granične policije Svevlad Hoffman danas su obavili intervjue u završnoj fazi izbora novog direktora FUP-a.

"Održan je intervju s dvojicom kandidata. Oni su ocijenjeni i to je to. Lista kandidata s ocjenama će biti upućena Vladi FBiH putem ministarstva", rekao je za Klix.ba predsjednik Nezavisnog odbora Mirko Milićević.

On je dodao kako će lista s bodovima biti upućena sutra federalnom ministru unutrašnjih poslova, a tada bi trebalo biti poznato koji kandidat bolje stoji.

Dakle, kada Nezavisni odbor dostavi rang listu ministru unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoši Čampari, on je treba proslijediti Vladi Federacije BiH koja će informaciju uvrstiti na dnevni red jedne od narednih sjednica.

Treba istaći da od sutra teče 30-dnevni zakonski rok za imenovanje novog direktora FUP-a.

Ono što je bitno za ovaj proces jeste da na pozicijama direktora FUP-a i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) ne mogu biti osobe iz reda istog naroda. Podsjetit ćemo da je na čelu FMUP-a trenutno Aljoša Čampara (Bošnjak).

Ukoliko Aljoša Čampara ostane na funkciji federalnog ministra, Svevlad Hoffmann bi onda trebao preuzeti vodstvo federalne policijske agencije u naredne četiri godine, kao kandidat iz reda Hrvata. Naravno, ukoliko politički lobiji opet ne blokiraju kompletan proces.